Du är här: Tillverkning > Artiklar > Uppdatering konfigurationsgrupper > f(x)

f(x)

Denna kolumn finns bara om variabler används i produktkonfiguratorn.

Kvantitetsformler

Under knappen f(x) i kolumnen finns ett formelfönster, där det på valalternativ går att skapa kvantitetsformler utifrån de variabler som angivits i rutinen. I kolumnen Kvantitetsformel till höger går det att se den kvantitetsformel som angivits i formelfönstret.

Beräkningsformler och siffervärden för variabler

För numeriska variabler finns också ett formelfönster på motsvarande knapp f(x), för att ange en beräkningsformel för en variabel. Det går också att enbart ange ett numeriskt värde i formelfönstret för att göra variabeln till en konstant. I kolumnen Formel till höger går det att se den beräkningsformel eller det siffervärde som angivits i formelfönstret.

Beräkningsformler för variabler är användbart för att dela upp långa och komplexa formler i delformler och förenkla hanteringen av dessa. Det går t.ex. att klippa ut en delformel ur en lång kvantitetsformel och använda den som en variabel. Sedan används variabeln istället i kvantitetsformeln. Det finns även möjlighet att återanvända variabeln i andra formler. På så sätt blir långa och komplexa formler mer överskådliga och hanterbara.

För textvariabler går det också att använda formelfönstret under samma knapp f(x). Det kan användas för att skapa sammansatta variabeltexter som består av andra variabler. Det finns dock inga operatorer, villkor och funktioner i formelfönstret för textvariabler.

Då en beräkningsformel eller konstant är angiven för en numerisk variabel går det inte att ange Min värde, Max värde, Multipel, Förvalt värde eller Styrs från valgrupp. Motsvarande om en variabeltext är angiven för en textvariabel under samma knapp f(x) går det inte att ange Styrs från valgrupp eller Textvärde.

Se en närmare beskrivning av tillämpningen med formler i avsnittet Formelfönster i kapitlet Produktkonfigurator i handboken Tillämpningar.