Du är här: Verkstadsinformation > Detaljplanering > Körplan > Körplan

Körplan

Tabellen mitt i fönstret är körplanen. Det är den centrala delen av rutinen och visar radvis information om operationer som finns inplanerade i produktionsgruppen. Övriga delar av fönstret är alla kopplade hit. När en tillverkningsorder registreras hamnar automatiskt alla operationer som rader i körplanen för respektive produktionsgrupp.

I utgångsläget är alla rader sorterade i stigande ordning utifrån kolumnen Start (startdatum för operation enligt huvudplan). När prioritet angetts i kolumnen P. op (Prioritet operation) kommer den dock att vara överordnad startdatum.

Tabellen har en mängd kolumner med varierande information, alla kolumner kan inte visas samtidigt i fönstret. Det går emellertid att flytta kolumnerna och ändra bredder efter eget tycke med "dra-och-släpp" via muspekaren. Den nya layouten sparas via Informationsmenyn och valet Spara layout där. På det sättet kan var och en anpassa körplanen och endast visa den information som är viktigast. Läs mer om övriga funktioner i Informationsmenyn på Körplan.

Informationen i tabellen ska användas för att bedöma i vilken ordning operationerna ska startas, vilka som har högre prioritet än andra. Raderna kan sedan flyttas om och ges olika prioritet på två olika sätt:

På detta sätt skapas en körplan för produktionsgruppen, som operatörer kan följa i sitt arbete i rutinen Stämplingsterminal. Alla rader som prioriterats blir gröna för att visa att de är körplanerade.

Vid bedömningen av vilka arbeten som ska prioriteras är två kolumner speciellt viktiga, det är F (Föregående operation) och M (Material). Status för föregående operation och befintligt saldo för ingående material är två kriterier som måste vara uppfyllda för att en operation ska vara körklar. Arbetet med att körplanera bör utgå ifrån dessa två kolumner och därför finns även flikarna Material och Operationer, som ger detaljerad information. Det finns även ytterligare kolumner på slutet i tabellen som ger nyttig information för att kunna prioritera arbeten.

Med parametern Försörjningsanalys och kolumnerna Försörjning och Orsak finns det möjlighet att se hur produktionsgruppen blir försörjd av tidigare operationer.

Sida av