Du är här: Verkstadsinformation > Detaljplanering > Körplan > Allmänt om Körplan

Allmänt om Körplan

Vad görs i denna rutin?

När en tillverkningsorder för en artikel registreras läggs alla dess ingående operationer automatiskt ut på en körplan, i den produktionsgrupp som de tillhör, och sorteras in enligt planerat startdatum.

I den här rutinen går det från rubrikraden överst att hämta upp och visa en körplan i en tabell. Operationerna kan prioriteras i körplanen enligt andra kriterier än startdatum, med hjälp av den information som finns tillgänglig. Rutinen kan sedan på olika sätt användas för att guida operatörers arbete så att körplanen följs.

Rutinen Körplan kan öppnas med olika produktionsgrupper i skilda fönster samtidigt.

Varför behövs körplanering?

När en tillverkningsorder registreras skapas en huvudplan som utgår från de färdigdatum som angivits för respektive order. Tider för ingående operationer planeras in i produktionsgrupper med hjälp av bakåtplanering. Beläggningen av produktionsgrupperna ökar och till slut uppstår sk "flaskhalsar" som måste gå på full kapacitet för att hinna med. Produktionstakten kommer följaktligen att begränsas av dessa flaskhalsar.

I synnerhet i en funktionellt orienterad produktion behövs ett verktyg för att säkerställa att kapaciteten i flaskhalsarna utnyttjas på rätt sätt för att flödet av tillverkningsorder ska flyta så bra som möjligt. Körplaneringen är ett sådant verktyg.

Körplaneringen är dock generellt, och inte bara för flaskhalsar, användbar för att fördela ut arbeten till operatörer. Något som annars vanligtvis görs muntligt eller med hjälp av något kortsystem.

Till körplanen finns även följande flikar längst ned i fönstret:

Justering av layouten

Alla ingående kolumner i körplanen kan flyttas och breddjusteras och sedan sparas i det läget via höger musknapp. Detsamma gäller horisontell delning av fönstret mellan körplanen och övrig information. Inställningen sparas då per användare. Detta för att var och en som använder körplanering ska kunna skapa ett utseende som passar för dennes arbetssätt.

Samma sak går att göra med den körplan som finns i rutinen Stämplingsterminal, men då sparas inställningen per anställd.