Du är här: Verkstadsinformation > Schema / Tabeller > Parametergrupper > Övertidstyper

Övertidstyper

Fyra typer av övertid kan väljas samtidigt: betald, kompledighet, inarbetning samt inställelseövertid. I kombination med de första tre typerna kan flextid användas om flextid tillåts. Detta innebär att arbetad tid efter ordinarie arbetstidens slut kan väljas att registreras som tillåten plusflex plus övertid för den återstående tiden. Totalt finns alltså sju olika övertidstyper; betald, flex+betald, komp, flex + komp, inarbetning, flex + inarbetning samt Inställelseövertid.

Övertidsersättning för betald och komp ges enligt de lönearter som är angivna i övertidsschemat, för inarbetning gäller den löneart som angivits i rutinen Parametergrupper.

Betald övertid

Betald övertid innebär att all arbetad övertid ersätts kontant.

Kompensationsledighet

Kompensationsledighet är en typ av övertid, som ger ersättning i timmar ledighet eller en kombination av timmar ledighet och betalning beroende på avtal. En timme övertid kanske ger 1,5 timmar i kompsaldot, eller 1 timme till kompsaldot plus övertidstillägg för 1 timme kontant. Den tid man har i kompsaldot kan sedan tas ut i ledighet under kärntid.

Inarbetning

Inarbetning liknar kompensationsledighet på så sätt att arbetad övertid kan tas ut i form av ledighet under kärntid. Skillnaden är att inarbetning är något som sker på den anställdes eget initiativ, för att kunna ta ut ledighet vid ett annat tillfälle, och ersätts med lika många timmar som arbetad övertid.
Jämför med kompensationsledighet som ges endast när övertiden är "beordrad", och därför också ger högre ersättning.

Flex +betald, flex + komp, flex + inarbetning

Dessa tre typer är ganska ovanliga, och används för att ta ut arbetad övertid och samtidigt få tillgodogöra sig tillgänglig plusflex.

Exempel: Ordinarie arbetstid slutar 16:00, men flexzonen slutar 16:30. Utstämpling övertid med övertidstyp flex + betald klockan 19:00 skulle resultera i att flexsaldot ökar med 30 minuter och övertidsersättning utgår för 2,5 timmar.

Anta att flexsaldot skulle vara fullt. Då registreras endast övertidsersättning för 2,5 timmar, och den anställde går miste om 30 minuter. Om den anställde dessutom har ett arbete aktivt kommer arbetet ändå ges tid för de 30 minuterna, trots att närvaron inte registreras.

Inställelseövertid

OBS. Denna funktion är ännu inte komplett implementerad i MONITOR Verkstadsinformation. Funktionaliteten är:

Inställelseövertid ges om en anställd har ombetts att inställa sig till arbetet utanför ordinarie arbetstid av någon anledning. Här kan då anges ett minimivärde för vilket övertidsersättnings ska utgå.
Om t.ex. två timmar anges, ersätts den anställde med minst två timmars övertidsersättning även om den arbetade övertiden tiden är mindre. Antalet timmar anges i fältet Inställelsetimmar.

Ordning övertidstyper

Denna funktion används för att ändra ordningen på valda övertidstyper i det fönster som används för att välja önskad övertidstyp vid stämpling i rutinen Stämplingsterminal. Detta kan även göras för alla anställda som tillhör en viss parametergrupp i rutinen Parametergrupper.

Klicka på för att justera ordningen. Använd sedan knapparna Flytta upp/Flytta ner följt av Verkställ i det fönster som öppnas.