Du är här: Verkstadsinformation > Stämplingsrutiner > Stämplingsterminal > Arbetssätt för arbetsstämpling

Arbetssätt för arbetsstämpling

För att arbeta med att starta och avsluta operationer finns i MONITOR två arbetssätt; starta och avsluta fritt antal operationer eller endast byta operationer. Vilket som ska gälla bestäms individuellt för varje operatör med parametern Arbetssätt vid starta i Uppdatera anställda.

Vid starta och avsluta fritt antal är antalet arbeten som en anställd kan ha aktiva samtidigt obegränsat. I Fältet Val av stämpling finns tre knappar för arbetsstämpling:

Starta indirekt arbete - öppnar fönstret Välj indirekt arbetskod där ett indirekt arbete kan startas.

Starta direkt arbete - stämplingsterminalen går över till läge Starta direkt arbete.

Avsluta arbete - öppnar läge Avsluta/Delrapportera arbete.

Vid endast byta går det inte att ha fler eller färre än ett(1) arbete aktivt samtidigt, förutom vid s.k. buntstämpling. Principen är att ett nytt arbete alltid måste väljas innan det gamla kan avslutas/avbrytas. Två knappar finns att välja:

Byt indirekt arbete - först öppnas fönstret Välj indirekt arbetskod så att ett indirekt arbete kan startas, och sedan öppnas automatiskt Avsluta/Delrapportera arbete så att det "gamla" arbetet kan avslutas.

Byt direkt arbete - på samma sätt som vid byte av indirekt arbete måste ett nytt direkt arbete startas och det "gamla" avslutas.

Obs! Samma bilder och rutiner för att starta och avsluta används vid båda de ovanstående arbetssätten.

Den stora skillnaden mellan de två arbetssätten är hur tiden för arbeten registreras. Om Starta/avsluta fritt är aktivt och t.ex. tre arbeten är aktiva samtidigt under en dag, kommer den sammanlagda tiden för arbeten att bli tre gånger så stor som närvarotiden. Med Endast byta som gör att bara ett arbete i taget kan vara aktivt, kommer närvarotid och tid för arbeten att bli lika (med ett fåtal undantag).

Vid endast byta kan man köra flera arbeten samtidigt om det är en s.k. Bunt-stämpling, som kan användas för direkta arbeten. Förutsättningen för det är att operationerna har tidberäkningskod Fördelning enligt förkalkyl, som anges för respektive produktionsgrupp i Uppdatera produktionsgrupper. Buntstämpling gör att tiden fördelas på de arbeten som är igång samtidigt med hänsyn tagen till den planerade tiden för respektive operation. En bunt av flera operationer fungerar principiellt som ett och samma arbete, och kan därför också användas vid arbetssättet Endast byta.