Allmänt om Prognos / EDI-import

Varför denna rutin?

Rutinen Prognos / EDI-import används för att importera prognoser som kommit från kunder i textfiler, alternativt kalkylbladsfiler (som då ska sparas som tabbseparerad textfil före import). Se mer under Filformat nedan.

Resultatet av importen visas i rutinen Registrera försäljningsprognoser. Där går det också att göra eventuella modifieringar. Utskrift av den importerade prognosen kan göras i rutinen Utskrift prognoser.

I normalfallet behövs ingen EDI-inställning göras för denna rutin. Import sker genom att klicka på knappen Import av nya och välja textfil att importera, justera eventuellt den föreslagna prognoskoden, justera Ny period och Ny plan (antal) och spara.

I specialfall kan det krävas en koppling i rutin EDI Kopplingar, med formatgrupp nr 15 Prognos / EDI-import och vanligtvis Formatnummer 89 Delins Std excel. Läs även mer om EDI i handboken Tillämpningar.

Filformat

Om prognosen kommit som kalkylbladsfil (xls, ods) från kunden ska den sparas som tabbseparerad textfil (txt eller csv) i kalkylprogrammet och ska innehålla kolumner med kundkod, artikelnummer, leveransperiod och antal (i heltal). Prognoserna kan även komma från kunden färdigformaterade som tabbseparerade textfiler. Matchning mot artikelnummer sker i första hand mot kundens artikelnummer på kundkoppling och i andra hand mot vårt artikelnummer.

Exempel på textfil.

Fel som kan uppstå efter import

Det blir en gul färgmärkning på Artikelnummer i prognosraderna efter en import om något inte stämmer. Det är om kund- eller artikelnummer från textfilen saknas i vårt system. Alternativt kan gul färgmarkering uppstå om kundens artikelnummer i textfilen är kopplat till mer än ett av vårt artikelnummer på samma kund.

För mera information om färgkoder, se färgkoder i orderrader i rutinen Leveransplan / EDI-import. Notera att alla dessa färgkoder inte finns i den här rutinen.

När gulmarkering uppstår går det att kontrollera vad som inte stämmer genom att markera första raden med artikelnumret, högerklicka och välja Testa plan på Informationsmenyn. Läs mer i avsnittet Informationsmenyn för åtgärd av dessa fel.