Arbetsflöde momshantering

Här följer en beskrivning av vad som är specifikt för den lettiska momshanteringen i MONITOR.

Direktregistrera fakturor

I rutinen Direktregistrera fakturor går det att kontrollera vilken momsrad som fakturaraden är kopplad mot.

Tips för att kontrollera momsrad kopplad mot fakturarad.

Annex 1-3 i momsrapporten

Annex 1-3 i momsrapporten bygger på orderraderna för leverantörs- och kundfakturor. Om transaktionstyperna A, V och T är kopplade till en inköpsorder så beräknar MONITOR momsen och visar den på momsrapporten. För kundfakturor visas momsen för transaktionstyperna A, V och T. För leverantörsfakturor utan kopplad inköpsorder behöver dessa kopplas manuellt till en order för att dessa ska visas i något av Annexen. Koppla en leverantörsfaktura mot en ny order med hjälp av knappen Koppla flera order (1) i rutinen Registrera inköpsorder.

Registrera leverantörsfakturor.

Nu öppnas fliken Koppling av order. Tryck på knappen Ny order (2), ange kvantitet, pris osv. på den nya orderraden (3) tryck på knappen Koppla (4). Nu har ett underlag skapats till fakturan.

Fliken Koppling av order.

För inköp utan MONITOR-inköpsorder med speciell skattekod ska önskad skattekod väljas långt till höger på raderna.

Fliken Koppling av order.

Förskottsbetalningar

Förskottsbetalningar hanteras som tjänster. Det går att exkludera förskottsbetalningar från Annex 2 genom att välja Nej i Uppdatera periodisk sammanställning i rutinen Uppdatering tjänster.