Du är här: Startbok i MONITOR > Generella funktioner och metoder > Hantering av listor > Export av lista

Export av lista

Det går att exportera en lista till ett fördefinierat format för vidare bearbetning av listan i ett annat program, t.ex. i Excel.

Under Arkiv på Fönstermenyn finns funktionen Exportera... i alla listrutiner. Funktionen finns även på knappen Exportera aktuell lista under Fönsterfunktioner. Då funktionen valts visas ett fönster med olika alternativ som beskrivs nedan.

Fönster för export av lista.

Format

Här väljs vilket filformat det ska vara på den fil som skapas vid exporten. De format som stöds är:

* Formatet på filen vid exporten styrs av inställningen Spara filer i följande format i Excel på datorn. De format i Excel som stöds vid export från MONITOR är: Excel-arbetsbok (*.xlsx), Excel 97-2003-arbetsbok (*.xls), Microsoft Excel 5.0/95 arbetsbok (*.xls) och OpenDocument-kalkylblad (*.ods).
Observera att om något annat format än ovanstående är valt i Excel sätts filändelsen .xlsx vid exporten. När filen öppnas i Excel visas ett meddelande om att filen har ett annat format än vad filtillägget anger.
Om inte Excel är installerat på datorn eller om något annat kalkylprogram är installerat, blir det MDC som skapar den exporterade filen (se nedan).

Metod

Här väljs metod för exporten:

Orientering

Här väljs om den exporterade listan ska arrangeras med stående eller liggande orientering.

Öppna filen efter export

Här går det att välja att öppna filen automatiskt efter export, i det program på datorn som är associerat med formatet.