Du är här: Systemvård > Allmänt > Skapa kontoplan > Allmänt om Skapa kontoplan

Allmänt om Skapa kontoplan

Vad görs i denna rutin?

I rutinen Skapa kontoplan anges vilken kontoplanstyp som ska användas. Rutinen är främst avsedd att användas då nytt företag installerats i MONITOR.

Rutinen består av två olika flikar. Den första fliken Ny kontoplan används främst vid systemstart för att välja vilken typ av kontoplan som ska användas i systemet. Den andra fliken Importera kontoplan används för import av kontoplan, m.m. från ett annat företag.

Då kontoplanstyp valts och sparats registreras den automatiskt som vald kontoplan för företaget i systemet. Företagets kontoplan kan i efterhand justeras i rutin Kontoplan eller Utskrift kontoplan i Redovisning. Befintlig kontoplan skrivs över om ny kontoplanstyp väljs i rutinen.

Vid leverans av MONITOR följer det med ett antal kontoplanstyper. De som följer med räknas upp i avsnittet Kontoplanstyp.

Innan vald kontoplanstyp sparas på fliken Ny kontoplan går det välja om bokföring på kostnadsställe, kostnadsbärare, projekt, kvantitet, kontospecifikation och budget förvalt ska hanteras i kontoplanens klass 3-8. Även konto för årets resultat kan anges.

I den andra fliken, Importera kontoplan, finns möjlighet att importera kontoplan, kostnadsställen, kostnadsbärare, projekt och/eller SRU-koder från ett annat företag eller från ett annat bokföringsår.

Fönsterfunktioner

Välj Spara för att spara ändringar i fönstret. Vald kontoplan kopieras då automatiskt in i systemet.

Läs beskrivning av övriga fönsterfunktioner under Fönsterfunktioner i Startboken.

Obs! Befintlig kontoplan skrivs över då ny skapas.