Du är här: Systemvård > Allmänt > Tillverkningsorderdokument > Allmänt om Tillverkningsorderdokument

Allmänt om Tillverkningsorderdokument

Varför denna rutin?

I den här rutinen definieras en sats tillverkningsorderdokument per företag. Denna sats består av olika typer av orderdokument som används till en tillverkningsorder. För varje dokumenttyp ska en kod väljas, denna kod används sedan vid utskrift för att beordra ut de dokumenttyper som önskas.

Utseendet eller layout på t-orderdokumenten är utformat efter en blankettmall i ett sidhuvud, en operationsdel, en materialdel samt en sidfot.

Fönstret i rutinen innehåller alla inställningar och parametrar för att definiera de olika t-orderdokument som läggs upp. Vid leverans av MONITOR följer det med ett förslag på tre olika typer av t-orderdokument med koder, benämningar och parametrar förinställda:

Denna sats av orderdokument går det bra att använda sig av direkt eller att använda som mall för att anpassa orderdokumenten till den egna verksamheten. Det går att lägga till flera orderdokument eller ta bort, ändra orderdokument med avseende på utseende, benämning och vilken information som ska visas på orderdokumenten.

Utskrift av dessa orderdokument kan göras i rutinerna Registrera tillverkningsorder och Utskrift tillverkningsorder i modulen Tillverkning. T-orderdokumenten skrivs förslagsvis ut på vanligt blankt A4-papper. Dokumenten kan skrivas ut på kraftigare papper 100-120 g/m2 i A4-format om så önskas, för att bättre tåla hantering i tillverkningsprocessen. Stoppa gärna dessa dokument i en plastficka.

Generera dokument

Innan systemet tas i drift behöver t-orderdokumenten genereras med inställningar gjorda på parametrar för respektive dokumenttyp. De definierade t-orderdokumenten lagras per företag. Genom att klicka på knappen Generera dokument så går det skapa för det företaget information om alla parametrar för dessa dokument som lagras i en blankettfil. Externa dokument för inköpsorder op.lego och följesedel op.lego hanteras på motsvarande sätt som övriga blanketter i rutin Blanketter parametrar.

Generering av dokument gäller enbart standardblanketterna och inte om Crystal Reports dokument används. I det fallet behöver ingen generering göras efter ändringar av parametrar.

Ibland kan det finnas skäl att ändra inställningar av olika parametrar för olika dokumenttyper när systemet är taget i drift. För fälten Antal, Skrivare och Text under Dokumenttyper går det att ändra inställningar utan att en generering av dokumenten erfordras. För fältet Antal/kolli och alla övriga parametrar längre ned i fliken krävs en omgenerering om inställningar ändras. Då rutinen sparas kommer det då också upp ett liten Closedkontrollfråga att förändringar medför att nya blanketter måste genereras. Omgenerering gäller som sagt enbart om standardblanketter används.

Kontrollfråga om generering av blanketter erfordras.

Ändringar och generering kan göras under drift. När orderdokumenten genereras skapas en ny temporär blankettfil med de nya inställningarna. MONITOR måste sedan startas om för att den temporära blankettfilen ska kopieras över till den ordinarie blankettfilen, så att den filen ska få de nya inställningarna. I MONITORs startfönster går det att se status för kopieringen.

Vid uppstart och vid uppdateringar av MONITOR, då nya standardblanketter måste genereras om de används, ska alltid blanketterna i rutin Blanketter parametrar genereras först. Därefter ska blanketterna i denna rutin Tillverkningsorderdokument genereras.