Du är här: Systemvård > Skrivare / Användare > Rättigheter > Allmänt om Rättigheter

Allmänt om Rättigheter

Varför denna rutin?

I fönstret till rutin Rättigheter definieras rättighetsgrupper till samtliga moduler, undermoduler (menyrubriker) och rutiner (menypunkter) i systemet.

Från början finns bara gruppen Administratör i systemet. Denna grupp är en fördefinierad systemgrupp kopplad till en likaledes fördefinierad användare ADMIN och går ej att hämta upp och ändra här.

Sedan rättighetsgrupper definierats här kan användare kopplas till grupperna. Användarna i en grupp ärver då de rättigheter som gruppen är tilldelad. Användare registreras och tilldelas grupptillhörighet i rutin Användare.

Rättigheter i systemet

För moduler på högsta nivå går det enbart att tilldela om de ska vara synliga eller ej och tillgängliga eller ej. Inställningar av synlig och tillgänglig som görs här på modul ärvs av underliggande menyrubriker och menypunkter. Det innebär om en modul t.ex. sätts "Ej tillgänglig" går det inte att komma åt någon rutin alls i den modulen på menyn. Sätts den både "Synlig" och "Tillgänglig" blir alla rutiner i den modulen åtkomliga. Förvalt tilldelas då även rättighet "Full behörighet".

För menyrubriker och menypunkter går det dessutom att tilldela ett av fyra ytterligare olika rättigheter om de är satta som synliga och tillgängliga. Rättigheter satta på menyrubriker ärvs av underliggande menypunkter om dessa inte tilldelas annan rättighet specifikt. Det går att välja mellan följande fyra rättigheter:

Om lagerställehantering tillämpas (tilläggsfunktion) går det även för menypunkter som berörs av lagerställen att sätta Utökad LS-hantering. Det innebär att det går att byta lagerställe i en sådan rutin.

En användargrupp alltså kan ha olika rättigheter till olika delar i systemet. Gruppen kan vara nekad åtkomst till vissa delar och vissa delar kan döljas helt för gruppen. En ny grupp tilldelas både synlig och tillgänglig samt full behörighet i hela systemet som standard. Läs mer under Rättigheter.

Uppdatera system

Om moduler, rutiner, utökning av användare köps till eller om det har tillkommit nya funktioner med nya versioner av systemet, behöver systemets ingående moduler uppdateras. Detta sker normalt automatiskt för systemgruppen Administratör och användare ADMIN vid första uppstarten, efter installation av uppdatering eller rättighetsfiler.

Det som sker då är att register i systemet för rättigheter och rutiner uppdateras. Skulle denna uppdatering av någon anledning inte ske, går det att uppdatera registren manuellt efteråt. Detta görs då här på Fönstermenyn under Arkiv | Uppdatera system.

Nytillkomna rutiner som tidigare inte har existerat eller rutiner som gruppen saknas åtkomst till i systemet, markeras här under Menystruktur med att modulsymbolen för funktionens menypunkt/menypunkter är gråmarkerad.

För att åtkomst ska skapas till moduler eller rutiner som köps till, eller nya rutiner som tillkommit som standard i systemet, ska rättigheter sättas för dessa på respektive grupp som behöver använda funktionerna.

Varje grupp måste hämtas upp var för sig och uppdateras med de nya rutinerna. Användarna tillhörande gruppen få automatiskt då åtkomst till dessa nästa gång de loggar in i det uppdaterade systemet.

Avregistrera rättighet

Det går även att avregistrera rättigheter på grupper. Gruppen försvinner sedan ur registret. Det kan vara användbart om man har haft en grupp som inte behövs längre. Då går det inte att koppla användare till fel grupp av misstag. Se först till att ta bort alla kopplingar till gruppen på användarna annars går det inte att avregistrera den. Avregistrering av rättighet görs här på Fönstermenyn under Arkiv | Avregistrera rättighet.

Fönsterfunktioner

Ny grupprättighet - Detta alternativ läser in rättighetsregister för en ny grupp. Gruppen får förvalt full behörighet till alla delar.

Öppna rättighet - Detta alternativ ger möjlighet att öppna rättighetsregistret för en befintlig grupp. Finns grupper lagrade sedan tidigare visas de i en lista.

Läs beskrivning av övriga fönsterfunktionerna under Fönsterfunktioner i Startboken.