Du är här: Systemvård > Skrivare / Användare > Skrivare > Allmänt om Skrivare

Allmänt om Skrivare

Varför denna rutin?

I det här fönstret registreras MONITOR skrivare med Skrivarnummer, Benämning och Drivrutin / Windows skrivare. Skrivare i Windows installeras först under Skrivare och fax i Kontrollpanelen. För information om detta, se dokumentation i Windows hjälp.

MONITOR skrivare respektive Windows skrivare

Ett syfte med att lägga upp MONITOR skrivare är att det går att specifiera egna förvalda inställningar som överstyr motsvarande inställningar som finns på Windows skrivarna. T.ex. går det att välja annan marginal, papperskälla, osv. Det går t.ex. att ha flera MONITOR skrivare kopplade till samma Windows skrivare. Detta kan vara användbart för att styra utskrift från olika papperskällor t.ex.

Ett annat syfte med MONITOR skrivare gäller speciella utskrifter, som t.ex. etiketter och speditionsdokument på Zebra-skrivare. Då måste Zebra-skrivare läggas upp här och sedan väljas som förvalda skrivare för dessa utskrifter i rutin Användare, på de användare som ska göra sådana utskrifter.

Under Inställningar | Anpassa... fliken Utskrifter, på Fönstermenyn kan varje användare ställa in om Monitor eller Microsoft skrivardialog ska användas vid utskrift (Valet Sybase finns också men används bara i vissa specialfall). I Monitor skrivardialog visas MONITOR-skrivare och Windows skrivare i separata sektioner, med användarens förvalda skrivare markerad för den aktuella typen av utskrift.

Tänk på detta vid registrering av MONITOR-skrivare i nätverk

De i Windows installerade skrivarna (drivrutinerna) på den aktuella datorn, listas här under Drivrutin / Windows skrivare i tabellen med det namn som skrivaren har i Windows. Windows skrivare kan vara både lokala skrivare och nätverksskrivare.

Används samma Windows skrivare på alla datorerna i ett nätverk, räcker det att här registrera MONITOR skrivaren från en av datorerna. Det går även att registrera MONITOR skrivare för Windows skrivare som inte finns installerade på den aktuella datorn. Men då är det viktigt att sökväg och benämning av drivrutinen anges korrekt under Drivrutin / Windows skrivare, annars fungerar inte MONITOR skrivaren på den dator som har drivrutinen för Windows skrivaren installerad.

MONITOR skrivare som registrerats här går sedan att koppla till olika typer av utskrifter i MONITOR, detta är individuellt per användare. Koppling av skrivare görs i rutin Användare. Ska användaren utnyttja flera datorer i ett nätverk ska samma Windows skrivare finnas installerad på de datorerna.

Om en användare inte har en skrivare kopplad för en viss typ av utskrift erhålls ett Closedfelmeddelande vid en sådan utskrift. Det går dock att gå vidare från felmeddelandet och ändå välja en skrivare att göra utskrift på.

Felmeddelande om skrivarekoppling för viss
typ av utskrift saknas.

Ett fall då ett annat Closedfelmeddelande visas är om användaren har en MONITOR skrivare kopplad för en utskriftstyp och den MONITOR skrivaren inte har motsvarande Windows skrivare installerad, på den dator där utskriften sedan görs ifrån. Då föreslås istället att standard skrivare i Windows ska användas.

Felmeddelande då Windows skrivare saknas.