Du är här: Egna rapporter > ODBC > ODBC-datakälla till MONITOR-databas

ODBC-datakälla till MONITOR-databas

I detta kapitel beskrivs hur du skapar en ODBC-datakälla till en MONITOR-databas. Detta kan göras enkelt med programmet MONITOR ODBC-datakällor som följer med MONITOR och som installeras samtidigt med klientinstallationen på datorn. Programmet finns i MONITORs programgrupp på Startmenyn i Windows.

För att hämta data från en MONITOR-databas till ett program måste det finnas en ODBC-datakälla. En sådan kan du skapa i MONITOR ODBC-datakällor. Det programmet följer med MONITOR och finns på programmenyn under startknappen med övriga program som installeras med MONITOR.

MONITOR ODBC-datakällor

MONITOR ODBC-datakällor underlättar skapande av datakällor till databaser i MONITOR, eftersom de flesta parametrar läses in automatiskt av programmet.

Fönster MONITOR ODBC-datakällor.

Lägga till ODBC-källa för företag

1. Välj knappen Nytt företag eller valet Nytt företag... på menyn Arkiv.
  2. Följande dialogruta visar då alla installerade databaser (företag) i en företagslista.

3. Markera önskad databas. Namn på ODBC källa blir förvalt lika med namnet under företagslistan, men går att ändra.
  4. Fyll i Användarnamn och Lösenord. (Kontakta Monitor ERP System AB för dessa uppgifter)
  5. Under knappen Avancerat... kan du även välja om datakällan enbart ska gälla för användarkontot (User DSN) eller systemkontot (System DSN) i domänen. System DSN är förvald.
  6. Tryck sedan på Skapa.

Sedan datakällan är skapad görs automatiskt en test att det går att ansluta till databasen. Om det lyckas visas "Ok" under kolumnen Status i programmet. Varje datakälla visas på en separat rad i programmet.

Datakällan är nu klar att användas i t.ex. Crystal Reports för att skapa egna rapporter till MONITOR.

Du kan även använda samma datakälla i t.ex. Excel eller Word för att hämta data direkt ifrån MONITOR-databasen!

Behöver du ta bort en datakälla du skapat går det enkelt att göra det härifrån genom att markera aktuell datakälla och klicka på knappen med ett rött kryss.

Läs också om programmet i avsnittet MONITOR ODBC-datakällor, under Startbok i MONITOR - Konfigurering och underhåll - Databasuppkoppling och prestanda.

Datakällor som skapats här går det även att se och ändra konfigurationen på mer i detalj, med ett program som heter ODBC Administrator. Detta program återfinns i Kontrollpanelen i Windows och installeras med databashanteraren, vid klientinstallationen av MONITOR. Normalt behöver du dock inte använda det programmet.