Du är här: Försäljning > Fakturering > Direktregistrera fakturor > Hantering av kreditfakturor

Hantering av kreditfakturor

För att skapa en kreditfaktura så används fakturatyp "2 Kredit" eller "5 Kontant kredit" i fältet Fakturatyp. Då visas även fältet Debetfakt.nr där det går att välja den debetfaktura som ska krediteras.

Kreditfaktura.

När en kreditfaktura skapas går det att manuellt skriva in vilket ordernummer kreditfakturan ska ha. Det är lämpligt att t.ex. låta kreditfakturan ha samma ordernummer som debetfakturan och med prefixet "K". I fakturaloggen och kundreskontran går det sedan att söka på ordernumret och få upp alla debet- och kreditfakturor som är fakturerade med detta ordernummer.

Här följer en beskrivning av hur en kreditfaktura skapas:

Kreditering av debetfaktura

1. Välj Ny post under Fönsterfunktioner.
  2. Välj kundkod i fältet Kund. Om samma ordernummer som debetfakturan önskas, t.ex. med prefixet "K", då ska ordernumret och prefixet anges istället i fältet Ordernr.
  3. Om ordernumret angavs enligt punkt 2, välj sedan kundkod i fältet Kund.
  4. Välj fakturatyp "2 Kredit" eller "5 Kontant kredit" i fältet Fakturatyp.
  5. Välj numret på debetfakturan som ska krediteras i fältet Debetfakt.nr.
  6. Om debetfakturan är en samlingsfaktura, visas ett fönster där det går att se alla order i samlingsfakturan. Det går att välja vilka order som ska tas med på kreditfakturan. Förvalt är alla order markerade att tas med. Med en knapp går det även att avmarkera/markera alla order.
  7. Svara Ja på frågan om all information ska kopieras från debetfakturan till kreditfakturan.
  8. Utför krediteringen av berörda orderrader på fliken Rader.
    Obs!
    Ändringar av Antal, à-pris och Rabatt ska anges som vanligt och inte med negativa värden. T.ex. om à-pris på en rad ska ändras från 350 till 300, ange då 300 och inte -50.
  9. Spara och välj om avrapportering mot lager ska göras.
    En kontroll sker vid spara att totalsumman inte har negativt värde, för då visas en varning om det för att uppmärksamma användaren som då har möjlighet att avbryta för att korrigera.
  10. Skriv ut kreditfakturan.

På kreditfakturan skrivs texten "Kreditering av fakturanummer <nnnnn>" ut på en radtyp 4 rad ovanför fakturaraderna, som förklaring till vilken debetfaktura som krediterats. Om det är en samlingsfaktura som krediterats, skrivs dessutom texten "Ordernr: <ordernr>/<delnr>" ut på en radtyp 4 rad ovanför varje order i samlingsfakturan.