Du är här: Försäljning > Fakturering > Utskrift gamla fakturor > Allmänt om Utskrift gamla fakturor

Allmänt om Utskrift gamla fakturor

Vad skrivs ut i denna rutin?

Här kan återutskrift av samtliga olika fakturor göras. De blankettyper som kan skrivas ut är debetfaktura, kreditfaktura, proformafaktura, räntefaktura, kontantnota, kontant samt kreditnota. Det går även att skriva ut en EDI-faktura genom att exportera data till EDI.

Det sker inga uppdateringar av reskontra eller statistik i denna rutin. Fakturan kommer att få samma utskriftsdatum som originalet hade.

Utskrift kan göras på förtryckt eller på blankt papper. I rutin Blanketter parametrar i Systemvård finns möjlighet att beskriva hur utskrifter ska göras av fakturablanketten, bl.a. hur många exemplar av dokumentet som ska skrivas ut.

Återutskrift av faktura kan göras vid valfritt tillfälle sedan den ordinarie fakturan skrivits ut och godkänts i blankettkontrollen.

Det går att göra en återutskrift av proformafakturor som skrivits ut från kundorder och från fakturaunderlag.

Hantering av fönster

Beställningsbilden i denna rutin består av två delar. I den vänstra delen av fönstret kan man selektera utskriften genom att ange ett intervall av ordernummer, kundkod, fakturanummer eller fakturadatum. Om dessa fält lämnas tomma kommer samtliga fakturor med status 9 att skrivas ut.

I vänstra delen väljs också om det är Faktura, Proformafaktura eller Räntefaktura som ska skrivas ut. För Faktura och Proformafaktura går det även att välja om det är Faktura/Kreditnota eller Kontant/Kontant Cr. För Räntefaktura går det att välja Utskriftsdatum och Betalningsvillkor.

Övriga val som går göra här (beroende på vilken typ av faktura som är vald) är: Antal exemplar, Pos ut, Radtyp 5-6 ut, Revision ut, E-faktura, Nettovikt ut, Factoring export (tilläggsfunktion), Exportera tulldata (tilläggsfunktion), Exportera data till EDI (tilläggsfunktion), Visa på företagsspråket, Arkivutskrift till PDF samt Märk med återutskrift.

I den högra delen av fönstret, som visas först sedan Preliminärt urval valts, visas vilka fakturor som kan skrivas ut vid val av Skriv ut. Här går det också att välja bort fakturor som inte ska skrivas ut samt granska en faktura med Förhandsgranska eller dubbelklick på fakturanumret.

Läs även om arbetsgången vid de två olika metoderna för utskrift av fakturor "Preliminärt urval" och "Skriva ut direkt via intervall" som är beskriven i hjälpen till rutinen för utskrift av vanlig faktura.

Det görs inte någon blankettkontroll efter utskrift i denna rutin, eftersom ingen status uppdateras. Fakturorna kan alltså skrivas ut på nytt upprepande gånger. Om någon export ska göras (factoring, tulldata eller EDI) vid utskriften, så ska exporten godkännas efter utskriften.

Status på faktura

En faktura har alltid en viss status, beroende på i vilket läge den är i systemet. Fakturaunderlaget har status 1 (För fakturering). När fakturan skrivits ut och godkänts tilldelas den status 9 (Fakturerad). Följande status finns generellt på fakturor i systemet:

Bifoga xml-fil då faktura skickas med e-post

Till de kunder som också använder MONITOR går det även att göra återutskrift av faktura eller räntefaktura och skicka som bifogad xml-fil då faktura skickas i e-post, med funktionen Skicka via e-post under Fönsterfunktioner. Förvalt är det inställt att det bifogas en xml-fil i e-postmeddelandet tillsammans med den pdf-fil av fakturan som alltid skickas. Inställningen för detta görs under knappen Bifoga xml-fil på fliken Information i rutin Uppdatering kunder. Genom att använda "dra-och-släpp" kan kunden sedan enkelt importera xml-filen från e-postmeddelandet till rutinfönstret i Registrera leverantörsfakturor eller på rutinmenyn, för att registrera leverantörsfakturan. Att skicka faktura som bifogad xml-fil och importera den till en leverantörsfaktura med dra-och-släpp är funktioner i MONITOR-till-MONITOR.

Fönsterfunktioner

Med detta val skrivs fakturorna ut enligt inställning på kund.

Läs beskrivning av övriga fönsterfunktioner under Fönsterfunktioner i Startboken.