Du är här: Inköp > Leverantörsreskontra > Registrera leverantörsfakturor > Orderrader

Orderrader

I den högra delen av fliken visas orderrader för de inköpsorder som markerats i den vänstra delen av fliken.

Varje order som ska kopplas till en faktura har ett eget avsnitt. Ordernummer plus eventuellt delleveransnummer, fungerar som rubrikrad till varje avsnitt. Till höger i rubrikraden visas dessutom den inköpare som står som referens på ordern. Under ordernummer visas orderns ingående orderrader, dvs. artikelrader, tjänsterader eller fritextrader som registrerats på ordern.

Det går att ta bort en orderrad som har lagts till via knappen Lägg till rad genom att klicka på knappen Radera rad under Fönsterfunktioner eller trycka på F6.

Koppla raden

Markera om aktuell orderrad ska kopplas. Som förvalt är samtliga orderrader kopplade. Orderrader som inte kopplas finns kvar som fakturaunderlag i fakturaförteckningen och kan kopplas till annan faktura. Vid inläsning av faktura som tidigare preliminärkopplats till orderrader visas här en gul markering på dessa. Det går dock att ta bort dessa kopplingar.

Radattest (A)

Här går det att markera en orderrad som godkänd, en sorts "radattest". Det har inget med attestering av fakturan att göra, men är användbart för att godkänna orderrader om det t.ex. är flera olika beställare på en order och dessa ska kontrollera och godkänna sina orderrader. Markeras denna kryssruta visas längst ut till höger namn, datum och klockslag då raden godkändes.

Typ (T)

Här visas vilken radtyp som orderraden avser:

Artikelnummer

I denna kolumn visas artikelnummer för respektive orderrad.

Benämning

I denna kolumn visas benämning för respektive orderrad. Gällande radtyp 4 (fritextrader) visas här extra benämning för orderraden.

Inlevererat antal

I denna kolumn visas inlevererat antal av aktuell artikel eller tjänst från inleveransrapporteringen. Det går dock att ändra på antalet i detta fält genom att först dubbelklicka på fältet. Det går inte att ändra till ett högre antal än ursprungliga antalet. Antalet kan vara bra att ändra då det kommer t.ex. två fakturor på en och samma orderrad. När antalet ändras skapas automatiskt en ny rad på det resterande antalet. Denna rad kopplas vid ett senare tillfälle till annan leverantörsfaktura. Ändring av antalet har ingen som helst påverkan på lagersaldot på artikeln.

Enhet

I denna kolumn visas inlevererat antal i standardenhet eller alternativ enhet.

Inleveransdatum

I denna kolumn visas datum då respektive orderrad inlevererades.

À-pris

Detta fält visar à-priset från inköpsorder på aktuell orderrad, exkl. moms. Priset kan ändras om det krävs justering enligt faktura. Fältet avser pris i den valuta som ordern är registrerad i. Detta pris påverkar sedan fakturan definitivbokats även statisktikpriser för artikeln, dvs. medelinköpspris, senaste inköpspris, FIFO. À-priset kan även räknas fram automatiskt om fältet Belopp ändras. À-priset räknas då fram enligt Belopp dividerat med Inlev. antal.

Rabatt (%)

Här visas rabatt på aktuell orderrad. Rabatt kan ändras om så önskas.

Moms (M)

Detta fält visar den momskod som angavs för artikeln eller tjänsten när inköpsordern registrerades. Fältet kan fyllas i på rader som lagts till via knappen Lägg till rad.

Belopp

Här visas/anges orderradens belopp exkl. moms, dvs. à-pris multiplicerat med Inlev. antal. Om fältet ändras justeras även à-priset.

Konto

Här visas inköpskonto för respektive orderrad. Fältet visar det konto som angivits vid orderregistreringen, men kan ändras om så önskas. Tryck Sök & Hämta (F4) för sökning av konto i kontoplanen. Om aktuellt konto kan/måste bokföras med underobjekt öppnas automatiskt en ruta för detta om det inte redan är angivet vid orderregistreringen.

K (Underobjekt)

Om aktuellt konto kan/måste bokföras med underobjekt går det att komma åt konteringsdimensionerna: Kostnadsställe, Kostnadsbärare och Projekt via knappen K.

Bild på rutan Underobjekt.

Tillv.ordernr

Här kan tillverkningsordernummer visas och anges på raderna. Denna möjlighet aktiveras genom systeminställningen Visa tillverkningsordernummer på raderna vid koppling av order under Leverantörsreskontra på fliken Inköp i rutinen Systeminställningar.

Ställ

På inköpsorder op.lego som innehåller ställpris är kryssrutan här markerad på den separata ställprisraden.

Pos

Här visas positionsnummer för raden från inköpsordern.

Godkänd vem

Om raden har attesterats (görs under kolumnen A) visas här vilken användare som gjort detta.

Godkänd när

Här visas tidpunkt för attest av den aktuella raden.

Orderpris

Här visas à-priset från inköpsorder. Detta är ett informationsfält och kan inte ändras.

Kass. antal

Om det gjorts kassationer på en inleverans visas det kasserade antalet med röd stil i denna kolumn.

Leverantörens artikelnummer

Leverantörens artikelnummer visas om det finns angivet på artikeln i artikelregistret. Via funktionen Spara layout går det att flytta kolumnen till ett mera synligt ställe om så önskas.

Standardpris

Här visas artikelns standardpris.

Loggdatum

Detta fält visar det datum som överensstämmer med det datum som visas i rutinerna Historiska lagerrörelser och Lagervärdelista. Till skillnad från fältet Inlevdatum som visar det datum som manuellt angivits som inleveransdatum vid inleveransrapporteringen.