Du är här: Systemvård > Allmänt > Systeminställningar > Leverantörsreskontra

Leverantörsreskontra

Under denna sektion finns inställningar som berör leverantörsreskontra.

Skapa underlag för lev.faktura vid inlev.rapportering

Om underlag för fakturakontroll av inkommande leverantörsfakturor ska tillämpas markeras detta alternativ. Vid registrering av fakturor i rutin Registrera leverantörsfakturor går det att koppla ett inköpsordernummer. Är då den här parametern satt, öppnas där ett fönster som visar orderraderna. Där går det t.ex. att ändra belopp och kontering, eller att koppla flera inlevererade order till fakturan.

Denna parameter påverkar även hur inköpsstatistik uppdateras i systemet. Med ovanstående parameter satt skapas all inköpsstatistik vid definitivbokningstillfället i Registrera leverantörsfakturor istället för vid inleveranstillfället. Sker ingen koppling mot order vid definitivbokningstillfället skapas inköpsstatistik ackumulerad på leverantören. Finns det ordernummer kopplat skapas statistik både för leverantör och artikel/tjänst. Även statistik i form av medelinköpspris, senaste inköpspris samt justerat FIFO från inleverans.

Om parametern för att skapa underlag för leverantörsfaktura vid inleveransrapportering är aktiverad går det på leverantör att göra ett undantag för detta. Aktiveras detta undantag så skapas inget fakturaunderlag då inköpsorder på den leverantören inleveransrapporteras. Syftet är att kunna undanta de leverantörer där fakturorna man får inte är specade per inköpsorder eller på annat sätt inte genererar bra fakturaunderlag. Då riskerar man skapa fakturaunderlag som aldrig blir kopplade mot någon leverantörsfaktura, som i sin tur leder till att listan Fakturaunderlag inte visar rätt uppgifter om "Enbart inlevererad, ej fakturakopplad" samt att inköpsstatistiken visar fel. Då kan det vara bättre att inte skapa fakturaunderlag för denna leverantör och uppdatera inköpsstatistiken vid inleveransen istället.

Skapa underlag för lev.faktura vid avrapportering op.lego

Denna parameter styr om underlag för leverantörsfaktura ska skapas vid avrapportering av legooperationer eller inte.

Sätts parametern blir saldot för legokostnad noll och kan inte heller anges vid avrapporteringar av legooperationer i avrapporteringsrutiner i Tillverkning, utan anges istället vid definitivbokningstillfället i Registrera leverantörsfakturor i Inköp då inköpsordern kopplas till fakturan. Legokostnaden lagras då även till tillverkningsordern och tillverkningsorderloggen. Det skapas även då inköpsstatistik för legooperationer. Detta sker då också vid definitivbokningstillfället.

Om en legooperation med ställpris avrapporteras så skapas en separat rad i fakturaunderlaget för ställpriset och en separat rad för styckpriset. Kontering av ställprisrader blir enligt systemparametern Kontering av ställpris sätts till samma som artikelns kontering under Order / Förfrågan på denna flik. Om systemparametern Artikelns ställpris med på order/förfrågan är satt till "Ingen Ställprisrad" kommer det att skapas en typ 2 rad (fri orderrad) för ställpriset på underlaget och ingen kontering sker då av ställprisraden.

Obs! Då denna parameter är satt är det viktigt att kopplingen av inköpsorder inte missas vid registreringen av leverantörsfakturan för då kommer ingen kostnad att påföras fakturaunderlaget. Om detta dock skulle ske finns det möjlighet, i rutin Rapportera operationslego i Tillverkning, att påföra kostnad i efterhand samt makulera det felande fakturaunderlaget.

Det går att skapa undantag från denna parameter per produktionsgrupp i rutin Uppdatera produktionsgrupper.

Sätts inte parametern går det att avrapportera legokostnad i avrapporteringsrutinen i Tillverkning. Legokostnaden lagras då till tillverkningsordern och tillverkningsorderloggen vid avrapporteringen. Det blir dock ingen inköpsstatistik på legooperationer om parametern inte är satt.

Kontering av op.lego via varugrupp på

Här går det att välja hur kontering av operationslego via varugrupp ska ske vid skapande av underlag till leverantörsfaktura. Det går att välja Huvudartikel eller Produktionsgrupp.

I Uppdatera produktionsgrupper går det att koppla en varugrupp till en legoproduktionsgrupp om denna parameter är satt till Produktionsgrupp.

Förkontering av leverantörsfakturor

Denna parameter styr att det går att kontera fakturan i förväg i väntan på definitivbokning. I rutin Registrera leverantörsfakturor visas då en knapp för att förkontera fakturan. En förkonterad faktura är inte bokförd, utan syftet är att redan vid registreringen få fakturan konterad innan den skickas ut på attestrunda. Kontering sker enbart på nettobeloppet (exkl. moms). När fakturan sedan kommer tillbaka för definitivbokning så sker en inläsning av förkonteringen till definitivbokningen.

Preliminärbokning av leverantörsfakturor

Ska preliminärbokning av inkommande leverantörsfakturor tillämpas markeras detta alternativ. Detta innebär att en faktura som registreras i rutin Registrera leverantörsfakturor konteras på Preliminära leverantörsskulder och motkonto Preliminärkonto. I den rutinen finns då fältet Prel.bokningsdatum samt en knapp Preliminärboka, där det går att se och ändra kontering.

Fråga om ankomst- eller definitivbokning i Registrera lev.faktura

Om denna parameter markeras ges en fråga vid registrering av leverantörsfakturor om de fakturor som ska registreras avser nyregistrering/preliminärbokning eller attestregistrering. Om en person sitter och arbetar med ankomstregistrering kan då andra personer samtidigt gå in och definitivboka fakturor.

Stöd för nyregistrering för flera samtidiga användare

Här går det att markera att flera personer ska kunna ankomstregistrera/preliminärboka fakturor samtidigt. Istället för att få fakturans löpnummer innan påbörjad registrering, så tilldelas löpnumret för fakturan först då fakturan sparas. Om denna parameter är aktiverad så sätts ovanstående parameter Fråga om ankomst- eller definitivbokning i Registrera lev.faktura ur spel.

Vid registrering av leverantörsfaktura, ställ markören på

Här går det att styra var markören ska ställas vid registrering av leverantörsfaktura. Det går att välja mellan Leverantörskod, Bankgironr eller Plusgironr.

Föreslå föregående leverantör vid ankomstregistrering

Förvalt är denna parameter markerad. Med denna parameter markerad står föregående leverantörs uppgifter kvar i Registrera leverantörsfakturor när en faktura sparats. Avmarkeras denna töms fältet Leverantörskod efter varje registrering.

Föreslå samma verifikationsdatum som fakturadatum

Om fakturadatum och verifikationsdatum förvalt ska vara samma datum vid registrering av leverantörsfakturor ska denna parameter aktiveras. I annat fall är fältet ver.datum förvalt samma som vid senaste registrering.

Föreslagen valutakurs vid registrering

Här går det att välja vilken valutakurs som ska föreslås vid registrering av leverantörsfakturor i utländsk valuta i rutin Registrera leverantörsfakturor. Följande alternativ finns:

Använd valutakurs från XML-fil

Med denna systemparameter aktiverad kommer valutakursen som finns i den bifogade XML-filen att användas vid registrering av leverantörsfaktura i utländsk valuta. Systemparametern överstyr ovanstående systeminställning Föreslagen valutakurs vid registrering. Saknas valutakurs i XML-filen blir valutakursen på leverantörsfakturan enligt den ovanstående systeminställningen. Att registrera leverantörsfakturor från XML-filer som kommit med e-post är en funktion i MONITOR-till-MONITOR.

Bokföra prisdifferenser vid fakturaregistrering

Här går det att välja om prisdifferenser och valutakursdifferenser ska bokföras vid fakturaregistrering. Följande val finns:

Om parametern är satt till ett av alternativen Ja öppnas kolumnen Prisdiff som innehåller fält för val av prisdifferenskonto under fliken Inköpskonto i Varugrupper. Konton för valutakursvinst respektive valutakursförlust vid prisdifferens väljs under Inköp/Leverantörsreskontra på fliken Standardkonton i Kontoplan / Standardkonton.

Valutakursdifferens bokas om order/faktura är i utländsk valuta. Uträkningen av valutakursdifferens sker enligt formeln:
(Valutakurs vid inleveranstillfället – Valutakurs på leverantörsfaktura) x Pris på faktura i utländsk valuta

Prisalternativ som fakturapris ska mätas mot

Här väljs det prisalternativ som fakturapris ska mätas mot. Används med ovanstående parameter Bokföra prisdifferenser vid fakturaregistrering. Förvalt prisalternativ är Standardpris.

Följande prisalternativ finns att välja bland:

Beloppsgräns för öresavrundning vid koppling av order

Här går det att ange en beloppsgräns för öresavrundning, om differens uppstår då inköpsorder kopplas till leverantörsfakturor i Registrera leverantörsfakturor. Förvalt värde är 1 kr. Värdet som är angivet visas även till höger om diff-fältet under fliken Koppling av order i rutinen.

Tjänstekod för fraktkostnad vid inläsning av xml-faktura

Här finns möjlighet att ange tjänstekod för fraktkostnad, för inläsning av xml-faktura. Tjänstekoder ska först vara upplagda i rutin Uppdatering tjänster i Försäljning.

Om en leverantör som också kör MONITOR lägger på fraktkostnad på fakturan, så skapas automatiskt en fakturarad för den kostnaden på fliken Koppling av order. Detta under förutsättning att leverantören har angett Frakt som typ på tjänsten i sitt tjänsteregister.

Tjänstekod för emballagekostnad vid inläsning av xml-faktura

Här finns möjlighet att ange tjänstekod för emballagekostnad, för inläsning av xml-faktura. Tjänstekoder ska först vara upplagda i rutin Uppdatering tjänster i Försäljning.

Om en leverantör som också kör MONITOR lägger på emballagekostnad på fakturan, så skapas automatiskt en fakturarad för den kostnaden på fliken Koppling av order. Detta under förutsättning att leverantören har angett Emballage som typ på tjänsten i sitt tjänsteregister.

Tjänstekod för legeringstillägg vid inläsning av xml-faktura

Här finns möjlighet att ange tjänstekod för legeringstillägg, för inläsning av xml-faktura. Tjänstekoder ska först vara upplagda i rutin Uppdatering tjänster i Försäljning.

Om en leverantör som också kör MONITOR lägger på ett legeringstillägg på fakturan, så skapas automatiskt en fakturarad för det tillägget på fliken Koppling av order. Detta under förutsättning att leverantören har angett Leg.tillägg som typ på tjänsten i sitt tjänsteregister.

Avrapportera mot lager i Registrera leverantörsfakturor

I Registrera leverantörsfakturor går det att via denna parameter styra hur avrapportering mot lager ska ske i de fall man lägger till artiklar på fakturaunderlaget. Parametern styr om avrapporteringen ska ske automatiskt eller inte. Det går också välja här om även en fråga om detta ska visas, med alternativ om avrapportering ska vara förvalt eller inte.

Förvalt är alternativet Med fråga, förvalt Ja.

Visa tillverkningsordernummer på raderna vid koppling av order

Denna systeminställning gör att tillverkningsordernummer visas på raderna vid koppling av leverantörsfaktura mot inköpsorder i rutinen Registrera leverantörsfakturor.