Du är här: Inköp > Order > Ordersvar / EDI-import > Allmänt om Ordersvar / EDI-import

Allmänt om Ordersvar / EDI-import

Varför denna rutin?

Denna rutin används för att registrera orderbekräftelser (ordersvar) från leverantörer. Registrering kan göras för ordersvar som kommit från leverantörer via post och fax eller som EDI-meddelande, via en EDI-import (tilläggsfunktion).

Manuell registrering

Som standard går det att tillämpa denna rutin för att manuellt registrera ordersvar. Detta kan tillämpas för att registrera ordersvar från leverantörer som kommit via post eller fax.

I orderhuvudet väljs eget ordernummer och orderraderna bekräftas och vid behov justeras med de uppgifter som kommit i ordersvaret från leverantören.

EDI-import

Som tilläggsfunktion går det i denna rutin även att importera ordersvar som EDI-meddelande "ORDERSP". Med tilläggsfunktionen installerad är knapparna Orderhuvud och Orderrader till vänster i fönstret aktiverade. Knapparna används för att importera hela ordersvar eller importera på orderradnivå för att kunna granska orderrader på ordersvar som är ändrade av leverantören. I standardsystemet är de här knapparna gråmarkerade.

Systeminställningen Ordersvar / EDI-import lagrar ej pris från importerat meddelandefliken Inköp kan hindra ett ordersvar från leverantör att ändra priset på inköpsordern.

Eventuell transporttid som finns angiven på leverantören adderas till leveransperioden i denna rutin.

I rutin Händelsehistorik i Systemvård loggas händelserna vid Ordersvar /EDI-import under ID 303 och ID 304. Under ID 303 loggas differenser avseende leveranstid mellan order/ordersvar. Under ID 304 loggas olika händelser som orsakat att importen ej lyckats. Det kan vara att inköpsorder saknas, Artikel saknas i MONITOR m.m. Denna loggning sker vid både Agentkörning och manuell körning av rutinen.

Innan EDI-importen kan tas i bruk måste systemet konfigureras för detta och en särskild EDI-brygga installeras. Dessutom måste leverantören tillämpa EDI vid orderläggning mot sin kund. Läs mer om EDI i handboken Tillämpningar.

Innan import kan göras här av nya ordersvar måste en körning först ha gjorts i rutin Manuell MEDI i Systemvård. Alternativt kan MEDI köras schemalagt via t.ex. en agent i MONITOR eller Schemalagda aktiviteter i Windows.

Vid körningen av MEDI konverteras EDI-meddelanden i en importfil, skapad av EDI-bryggan, till underlag för nya ordersvar i en tabell i databasen till MONITOR. I rutin EDI Data i Systemvård går det att kontrollera den här tabellen och dessa underlag, samt korrigera data vid behov.

Fönsterfunktioner

Dela rad - skapar en nästintill identisk orderrad av den rad markören står på när funktionen används. Antalet blir däremot 0 på den nya raden.