Du är här: Startbok i MONITOR > Konfigurering och underhåll > Systemunderhåll > Att uppdatera programmet

Att uppdatera programmet

Uppdateringar till MONITOR installeras på databasservern. Logga in på den servern med ett konto som har administratörsrättigheter. Du måste bl.a. ha fullständiga rättigheter till katalogen Monwin och dess underkataloger på servern.

Obs! Det är viktigt att du tar en aktuell säkerhetskopia på databas- och programfiler, enligt punkt 2-3 nedan, så att du kan återställa databasen/databaserna och hela programmet om det skulle behövas. T.ex. en serverkrasch eller ett strömavbrott (utan strömbackup) under pågående uppdatering skulle förmodligen göra databasen korrupt.

Följ i första hand den installationsanvisning som medföljer uppdateringen, då det kan ha tillkommit specifika åtgärder för en viss uppdatering. Nedan beskrivs de olika steg som generellt behöver göras vid en uppdatering av programmet.

Spärra för inloggning i MONITOR före uppdatering

Det finns en funktion för att förhindra att användare försöker starta MONITOR under pågående uppdatering. Före uppdateringen kan du öppna rutin Inloggade användare i Systemvård och klicka på knappen Aktivera spärr mot nya inloggningar. I en Closedruta som visas på knappen går det ställa in om spärren ska gälla alla företag eller bara aktuellt företag, det går även ange en valfri informationstext.

Funktion för att spärra inloggningsförsök för användarna i MONITOR.

Informationstexten visas sedan som ett Closedmeddelande för den användare som försöker att starta MONITOR.

Meddelande att inloggning i MONITOR är spärrad.

Efter uppdateringen ska spärren tas bort, genom att du klickar på samma knapp igen i rutinen Inloggade användare.

Serveruppdatering

1. Se till att ingen användare är inne och använder MONITOR. Detta ser du enklast i rutin Inloggade användare under Systemvård i MONITOR. Från den rutinen går det även att koppla från inloggade användare. Obs! Ingen användare får vara inne i MONITOR då en uppdatering påbörjas!
  2. Aktivera sedan spärren för inloggning så inte användarna kan logga in under pågående uppdatering (se ovan).
  3. Starta MONITOR Backup från programgruppen MONITOR Affärssystem under Startmenyn på databasservern och starta det befintliga backuparbetet av databasen/databaserna manuellt, genom att högerklicka på arbetet och välja Kör. Läs mer om MONITOR Backup i avsnittet Databaskopiering i MONITOR, under kapitlet Säkerhetsåtgärder. Att köra en backup på en databas som är på ca 1 GB tar ca en minut.
  4. Rekommendation: När MONITOR Backup kört klart, kopiera gärna katalogen Monwin inklusive alla underkataloger, utom underkatalogerna Db* och Dbbackup*, till en annan plats. Det är alltid bra att även ha en säkerhetskopia av alla programfilerna till hands under en uppdatering.
  5. Om en agentserver körs på databasservern ska den nu stoppas (innan uppdateringen startas).
  6. Har du fått uppdateringen på CD är det nu dags att sätta i skivan i CD-läsaren. Har du fått uppdateringen via FTP, väljer du sökvägen till uppdateringskatalogen istället för till CD-enheten i nästa punkt. Har du laddat ned uppdateringen från MONITOR Update väljer du att köra den självuppackande exe-filen. Gå sedan vidare till punkt 8.
  7. Välj Kör… på Startmenyn och leta upp setup.exe på CD-skivan.
  8. Följ anvisningarna på skärmen och den särskilda installationsbeskrivning som du fått med uppdateringen. Programmet uppdaterar först Sybase SQL Anywhere databashanteraren (om det behövs). Sedan uppdateras MONITORs programfiler och databaser.
  9. Starta om datorn.
  10. Starta upp MONITOR på databasservern, välj eventuellt att läsa nyhetsbrevet i fönstret för nyhetsbrev. Om du valde att hoppa över blankettgenerering under installationen uppmanas du att göra det nu.
  11. Om en agentserver kördes på databasservern ska den nu registreras om.
  12. Ta bort spärren för inloggning som du aktiverade i punkt 2.
  13. Om det även krävs uppdatering av klienterna ska det göras nu. När detta genomfört är det klart att köra för användarna.

* Varför inte underkatalogerna Db och Dbbackup ska tas med i kopian är för att under Db ligger databasen/databaserna som är i drift och är låsta av databasservertjänsten. I Dbbackup ligger redan en säkerhetskopia av databaserna som MONITOR Backup skapade.

Klientuppdatering

I vissa fall krävs det att användarna gör en ny klientinstallation av MONITOR. Detta gäller framförallt då en nyare version av databashanteraren tillkommit. Om så är fallet visas ett meddelande om detta på klientdatorerna när MONITOR startas. För att göra klientinstallation krävs administratörsrättigheter.

Uppdatering av klienter kan även administreras centralt genom att distribuera ("skjuta ut") installationen till klientdatorerna i nätverket via ett gruppolicyobjekt (GPO) i Active Directory (AD). Installationspaketen ska läggas till under "Computer Configuration" i ett GPO i AD. Större företag brukar även använda särskilda deploymentsystem för att göra installationer som t.ex. Microsoft System Center, Landesk Manager Suite, Altiris Deployment Solution, osv. Se mer beskrivning om detta i installationsanvisningarna som följer med uppdateringen.