Du är här: Lager > Artiklar > Uppdatering artiklar - Lager > Artikelnummer

Artikelnummer

Här väljs vilken artikel som ska skapas eller ändras. Artikelnummer är identiteten på en artikel. Anges ett befintligt artikelnummer i fältet läses data upp från databasen för den artikeln. Anges ett nytt artikelnummer visas "------- Ny artikel -------" i benämningsfältet.

Sökning på artikelnummer eller benämning går att göra i artikelregistret med Sök & hämta eller F4. Här finns också en alternativ Sök & hämta, för sökning på artikelnummer eller ritningsnummer, som anropas med F3.

Viktigt! Innan artiklar börjar skapas bör artikelnummersättning tänkas igenom. Det är svårt att i efterhand ändra identitet på en artikel som det redan finns order och statistik på. Tänk på att en bra systematik och inte onödigt långa artikelnummer gör systemet mera användbart. Ett artikelnummer kan innehålla både siffror och bokstäver och totalt bestå av 16 tecken.

Med Informationsmenyn (höger musknapp) går det att länka till rutinen Beredning.

Skapa artikelnummer automatiskt (med prefix)

Systemet kan automatiskt skapa artikelnummer för nya artiklar från en nummerserie. Artikelnumret skapas när fältet Artikelnummer lämnas tomt och markören ställs i ett annat fält. Funktionen aktiveras med systemparametern Skapa artikelnummer automatiskt från nummerserie, under Artikel på fliken Lager i rutin Systeminställningar. Den generella nummerserien för artikelnummer finns i rutin Nummerserier.

Om skapande av en ny artikel avbryts (t.ex. rutinen stängs utan att spara den nya artikeln) efter att artikelnummer hämtats från nummerserien, så återlämnas inte numret till nummerserien. Skapas sedan en ny artikel igen kommer nästa lediga nummer att tas från nummerserien. Det kommer då att uppstå ett "hål" i nummerserien med skapade artiklar. För att fylla ett sådant hål går det att manuellt ange ett sådant ledigt artikelnummer vid skapande av nya artiklar.

Via ovanstående systemparameter Skapa artikelnummer automatiskt från nummerserie, går det även att välja om prefix ska användas på artikelnumren och om det ska vara tvingande att välja ett prefix eller inte. Om prefix används läggs dessa upp i rutin Ordertyper / prefix. I den rutinen går det att välja att lägga upp en separat nummerserie per prefix eller använda en enda generell nummerserie.