Du är här: Lager > Kvalitet > Registrera avvikelse > Justering/Nytillverkning

Justering/Nytillverkning

Under denna sektion går det i en tabell att påföra olika kostnader för justering och nytillverkning på en avvikelse, baserat på antingen operation eller tillverkningsordernummer. Flera rader kan sättas in i tabellen efter att ett val har gjorts på en rad.

Operation

I detta fält i tabellen går det välja att påföra kostnad för separata avrapporterade operationer. Operation anges t.ex. vid en internavvikelse där en justeringsoperation lagts till på ordern, och där justeringsoperationernas använda tid och material ska redovisas som kvalitetsbristkostnad. En operation som angetts här indikeras med röd kursiv text i Orderfråga. Sök operation genom att ange tillverkningsordernummer i en dialogruta på detta fält och sedan markera operationen på den valda ordern. OBS! För att söka på ordernummer så tryck Enter och F4. Rapportnummer på operationen visas i tabellen sedan operation är vald.

Dialogruta där det går att markera och välja operation på en order.

Tillv.ordernr

I detta fält i tabellen går det att välja att påföra kostnad för hel avrapporterad tillverkningsorder. Används t.ex. vid kundavvikelse där nytillverkningsorder registreras eller en justeringsorder av returnerade artiklar justeras. En tillverkningsorder som angetts här indikeras med röd kursiv text i planeringsbild i Artikelfråga och i Orderfråga. Ett annat fall kan vara vid leverantörsavvikelse där vi själva justerar eller nytillverkar artiklarna. Med Sök & hämta eller F4 går det då att söka på tillverkningsorder eller artikelnummer. Med F3 går det att söka på projekt istället för artikelnummer.

Hämta kostnader

Med denna knapp går det hämta att material-, lego-, och bearbetningskostnad från avrapporterade operationer och tillverkningsorder och påföra avvikelse för justering eller nytillverkning. Ett val ska först göras av beräkningsgrunder i en särskild ruta, MO- och LO-påslag samt kostnadsfaktoralternativ.

Val av MO- och LO-påslag samt kostnadsfaktoralternativ.

Därefter överförs kostnaderna till avvikelsen. En bekräftelse om detta ska kvitteras. Att kostnader är överförda visas sedan i det grå fältet till vänster om knappen som "Överförda". Om det inte går att överföra kostnader (att inte material, bearbetnings- och legokostnad finns i kostnadsfliken) visas ett varningsmeddelande om detta i en kvitteringsruta, samt "Ej överförda" i grå fältet.