Du är här: Startbok i MONITOR > Generella funktioner och metoder > Kolumner i listor och tabeller

Kolumner i listor och tabeller

I alla tabeller och i listor av "gridtyp" (t.ex. listan i Inköpsorderförslag) är kolumnerna flexibla. Du kan ändra på kolumnbredd genom att klicka och dra i skarven mellan två kolumnrubriker med muspekaren. Du kan även flytta om inbördes ordning mellan kolumnerna, genom att klicka och dra mitt över en kolumnrubrik med muspekaren och flytta kolumnen till en ny plats före eller efter en annan kolumn.

Bild från Inköpsorderförslag vid ändring av kolumnbredd.

En ändring av kolumnbredd eller att flytta om inbördes ordning går att spara för den specifika listan/tabellen, så att den är kvar även om MONITOR startas om. Spara gör du genom att klicka med höger musknapp över listan/tabellen och välja Layout -> Spara layout på Informationsmenyn. Du kan även återställa en sparad layout till originalutseende med Layout -> Återställ standardlayout.

Att flytta om inbördes ordning mellan kolumner så att det passar ens eget önskemål är användbart i många olika fönster, t.ex. i fönstret Lagerlogg i rutinen Artikelfråga, eller på operations- och materialrader i rutinen Tillägg / Omplanering.

Bild från Tillägg / Omplanering vid flyttning av kolumn.

ClosedAtt ändra kolumnbredd

1. För pekaren över skarven mellan två kolumnrubriker. Pekaren ändrar då utseende enligt symbolen till höger. help0131.gif
  2. Håll i det läget ned vänster musknapp och förflytta muspekaren i sidled, så justeras bredden på kolumnen.
  3. Om ändringen ska sparas, ta fram Informationsmenyn med höger musknapp och välj Layout -> Spara layout.

ClosedAtt flytta om kolumner

1. För pekaren mitt över kolumnrubriken för den kolumn som ska flyttas.
  2. Håll i det läget ned vänster musknapp och förflytta muspekaren i sidled till den position dit kolumnen önskas flyttas, dvs. antingen till höger om eller vänster om en annan kolumn, och släpp sedan upp vänster musknapp. En särskild "grå" markör visas i skarven mellan kolumner då de flyttas (se bild).

3. Om ändringen ska sparas, ta fram Informationsmenyn med höger musknapp och välj Layout -> Spara layout.