Du är här: Startbok i MONITOR > Generella funktioner och metoder > Sök och hämta i register > Mönstersökning

Mönstersökning

Det är möjligt att göra "mönstersökning" på tecken och fraser i de kolumner som visas i Sök & hämta fönstret. Det går även att mönstersöka på numeriska värden. Markeras Mönstersökning i fliken Alla, förbereds Sök & hämta för mönstersökning.

Mönstersökning aktiverad.

Inmatningar för mönstersökning gör du i fältet ovanför Mönstersökning. Flera sökvillkor separeras med mellanslag. Det innebär det booleska villkoret OCH, vilket medger sökning på kombinerade förekomster av tecken och fraser.

Till höger om sökfältet finns en förloppsindikator som visar när sökningen beräknas bli klar. Ett stort register tar givetvis längre tid att söka igenom.

Resultatet av en mönstersökning blir att enbart de poster i registret som innehåller ditt sökbegrepp kommer att visas i fönstret. Överst i namnlisten visas hur många poster som matchar mönstersökningen, i det här exemplet två poster.

De senaste mönstersökningarna sparas i Sök & hämta tills programmet startas om. Genom att klicka på pilen till höger i sökfältet visas de tio senaste mönstersökningarna.

Resultat av en mönstersökning.

Sök på

Här väljer du först vilken kolumn som du vill söka i. Alla kolumner är förvalda.

Sortera på

Här väljer du först vilken kolumn som sortering ska göras på. I efterhand går det även att ändra sorteringen genom att klicka på kolumnrubriken.