Du är här: Startbok i MONITOR > Generella funktioner och metoder > Sök och hämta i register > Sök och hämta i register

Sök och hämta i register

I MONITOR förekommer det listmenyfält som har en knapp till höger med en nedåtriktad pil. Det betyder att det finns olika val i det fältet, ett litet register. Denna listmenyfunktion är standard i Windows och du har säkert stött på den i något annat program. Med knappen hämtas hela registret och posterna visas i en rullgardinsmeny. Det finns även en rullningslist till höger om det finns fler poster än listmenyn kan visa åt gången. Här bläddrar du med rullningshjulet, piltangenter eller rullningslisten och markerar den post du söker för att välja den. I vissa fall kan du även redigera eller lägga upp nya poster. Se bild nedan.

Listmeny för status på order.

I stora register, som t.ex. ett artikelregister eller ett orderregister, tar det alldeles för lång tid att använda en vanlig listmeny för att läsa in hela registret varje gång du klickar på knappen. Dessutom skulle det vara ohanterligt och oöverskådligt att använda en rullningslist i fönstret för att hitta en viss post av kanske flera tusen poster.

I MONITOR finns därför en kraftfull sökfunktion för stora register. Vi kallar den Sök & hämta. Du klickar som vanligt på knappen i listmenyfältet för att se val. Är det ett stort register då visas Sök & hämta. Funktionen kan även hämtas med F4 i samma fält och i vissa fält med F3 (det är Alternativ Sök & hämta).

Sök & hämta visas i ett separat fönster. Du söker tecken för tecken efter poster i registret när du matar in tecken i ett sökfält. I exemplet i bilden nedan är det angivet "03" i sökfältet. Sök & hämta har då markerat den första post som börjar på 03. Det går att skifta sortering att söka på med vänster eller höger piltangent, eller genom att välja någon av alternativknapparna under rubriken Sök på.

De senaste sökningarna sparas i lista för Sök & hämta tills programmet startas om.

Sök & hämta aktiverat i fältet Artikelnummer.

Snabbsök

Det finns dessutom en funktion som vi kallar "Snabbsök", för en snabbare sökning efter olika poster. Snabbsök är en funktion som ofta används i webbläsare och sökmotorer. Snabbsök är ett komplement till Sök & hämta och innebär att programmet automatiskt söker och visar matchande poster i ett fönster så fort du börjar skriva i det aktuella fältet.

Se vidare om Sök & hämta:

Fliken Alla

Fliken Senaste

Fliken Design

Mönstersökning

Alternativ Sök & hämta