Du är här: Startbok i MONITOR > Generella funktioner och metoder > Sök och hämta i register > Snabbsök

Snabbsök

I MONITOR finns en sökfunktion som vi kallar Snabbsök. Denna sökfunktion liknar den som du kan finna i adressfält i webbläsare och e-postprogram.

Snabbsök är ett komplement till den ordinarie sökfunktionen Sök & hämta och används för en snabbare sökning av artiklar, kunder, leverantörer, order, offerter, förfrågan, konton, projekt och verktyg. Snabbsök innebär att MONITOR automatiskt söker och visar matchande poster i ett fönster så fort du börjar skriva i det aktuella fältet. Max tio matchande poster visas i snabbsöksfönstret. Om det finns en post som helt matchar, en så kallad "perfect match", så visas den överst i resultatlistan.

De senaste använda posterna visas, om senast visade poster saknas visas istället alla poster i databasen.

Längst ned till höger i fönstret visas en grön pil om det finns fler träffar än de tio träffar som visas i fönstret. Du kan komma åt fler matchande poster än de tio som visas, genom att klicka på pilen. Om du bläddrar nedåt med piltangenten så rullar Snabbsök vidare till nästa sida med tio matchande poster. När du kommit till den sista sidan så visas bara en grön pil upp. Det går även att använda tangenterna Page Down och Page Up för att bläddra.

Exempel på snabbsök av artikelbenämning i artikelnummerfält.

En finess är att du kan ställa dig på en post i resultatlistan med hjälp av piltangenterna och då blåmarkeras den del av posten du inte skrivit in. Syftet är att du då kan fortsätta att skriva för att förfina sökningen, genom att den blåmarkerade delen ersätts succesivt av det du skriver in.

Blåmarkering som visar att det går fortsätta skriva.

Du kan också snabbsöka med hjälp av fraser, dvs. flera uttryck åtskilda med mellanslag. Det blir en grön markering enbart för exakt lika fraser inkl. mellanslag som hittas.

Snabbsökning med hjälp av fraser.

Snabbsök finns i fälten Artikelnummer, Verktygsnummer, Produktionsgrupp, Kundkod, Leverantörskod, Ordernummer, Ramordernummer (inköp och försäljning), Förfrågannummer, Offertnummer, Fakturanummer, Kund, Leverantör, Tjänstekod, Säljarkod, Konto, Kostnadsställe, Kostnadsbärare, Projektnummer samt Användare.

Snabbsök gör sökning i de två första kolumnerna som visas om du tar upp Sök & Hämta med F4 i fältet. T.ex. går det att snabbsöka på artikelnummer och artikelbenämning i fältet Artikelnummer, snabbsöka på kundkod och kundnamn i fältet Kundkod. Det går även att trycka på nedåtpil på tangentbordet, då visas en lista med de sex senast använda posterna. Det är alltså samma resultat som finns på en egen flik i Sök & hämta.

Snabbsök kan avaktiveras under menyn Inställningar | Anpassa... Förvalt är snabbsök aktiverat.