Du är här: Systemvård > Skrivare / Användare > Rättigheter > Rättigheter

Rättigheter

Rättigheterna i systemet kan sättas på olika delar. För varje menypunkt går det att tilldela om den ska vara synlig eller ej samt tillgänglig eller ej på Rutinmenyn. Är den både synlig och tillgänglig går det att sätta fyra rättighetsnivåer (se nedan).

För hela moduler och menyrubriker går det enbart att tilldela om de ska vara synliga eller ej och tillgängliga eller ej. Underliggande menypunkter ärver då förvalt dessa inställningar.

En användargrupp kan ha olika rättigheter till olika delar i systemet. Det finns även möjlighet att sätta synlig eller ej och tillgänglig eller ej på menyn, för att dölja eller neka åtkomst till vissa delar av menyn för gruppen. En ny grupp tilldelas både synlig och tillgänglig samt full behörighet i hela systemet som standard.

De olika alternativ som går att sätta på både modul, menyrubrik och menypunkt är:

Synlig

Detta val är satt förvalt. Avmarkeras det visas inte objektet på menyn.

Tillgänglig

Detta val är satt förvalt. Avmarkeras det så gråmarkeras objektet på menyn och går inte att öppna.

Nedanstående rättighetsnivåer kan dessutom sättas på menypunkter, om både Synlig och Tillgänglig är vald.

Full behörighet

Detta alternativ ger gruppen rättighet att lägga till och ta bort poster samt ändra befintliga poster. Alternativet sätts som standard för alla menypunkter i en ny grupp.

Endast läsbehörighet

Detta alternativ ger gruppen endast läsbehörighet på poster. Det går inte att ändra, lägga till eller ta bort poster. I registrerings- och updateringsrutiner visas detta med ett rött kryss över knappen Spara under Fönsterfunktioner. I beställningsbilder för listor som kan uppdatera poster är då sparaknappen dold och ett rött kryss visas istället över diskettsymbolen.

Rött kryss på sparaknapp.

Rött kryss på diskett i beställningsbild.

Enbart ändra befintliga poster

Detta alternativ ger gruppen möjlighet att endast ändra befintliga poster. Det går inte att ta bort eller lägga till poster. Försöker någon skapa en ny post kommer följande felmeddelande upp.

Ej ta bort behörighet

Detta alternativ ger gruppen möjlighet att lägga till poster och ändra befintliga poster. Det går däremot inte att ta bort poster. Knappen Radera rad under Fönsterfunktioner är då gråmarkerad, likaså alternativet Ta bort under Redigera på Fönstermenyn.

Gråmarkerad raderaknapp.

Utökad LS-hantering

Om tilläggsfunktionen Lagerställehantering används finns även valet Utökad LS-hantering. Då det är markerat får gruppen utökade rättigheter att bl.a. välja förvalt lagerställe och byta lagerställe i olika rutiner.