Du är här: Systemvård > Tabeller > Planeringsformler > Variabler

Variabler

I variabelfönstret går det att ange värden på alla variablerna samt göra provberäkningar av markerad formel. Till vänster visas variabelns uttryck i formel. Till höger visas en förklaring till varje variabeluttryck.

Fälten för artikeldata i nedre delen av fönstret är avsedda för hantering av artikelsortiment med hjälp av villkor i formlerna. För att tillämpa detta i formlerna behöver tilläggsfunktionen Editera planeringsformler vara installerad, alternativt att en editeringstjänst för dessa formler beställs från Monitor ERP System AB, och som då utförs av Monitors supportavdelning eller konsult/utbildare.

ClosedProvberäkningar av formler

Längst ned i variabelfönstret finns en provberäkningsruta. Med knappen Beräkna går det att göra provberäkningar av markerad formel i rutinen, utifrån olika variabelvärden.

Det går smidigt att ändra på värden i variabelfönstret och sedan beräkna här för att studera resultatet av en formel och dess variabeldata. Resultatet visas direkt i rutan till vänster om knappen.

Obs! Det är viktigt att även göra provberäkningar i avsedda rutiner där formeln sedan används, för att studera att resultatet där blir rimligt.

ClosedHantering av artikelsortiment

Om tilläggsfunktionen Editera planeringsformler är installerad, alternativt om editeringen utförs av konsult/utbildare eller supportavdelningen på Monitor ERP System AB, går det att utnyttja fälten i nedre delen av variabelfönstret för att hantera artikelsortiment i formlerna. Artikelsortiment hanteras då med villkor (if-satser) som läggs in i berörda formler för här specificerade fält.