Du är här: Systemvård > Tabeller > Planeringsformler > Editera planeringsformler

Editera planeringsformler

En tilläggsfunktion som heter Editera planeringsformler finns till denna rutin. Då den är installerad innebär det att rutinen är "öppen", såtillvida att en användare med rätt behörighet kan ändra på originalformlerna Standard och Avancerad och för vissa av dessa, även lägga till alternativa formler.

I och med att rutinen öppnats så att det går att ändra i formlerna medför detta att resultatet från andra rutiner, som bygger på dessa planeringsformler, påverkas.

Avsikten med detta kapitel är i första hand att klargöra vad som gäller vid support rörande alternativa planeringsformler. Kapitlet innehåller även några allmänna rekommendationer som kan vara användbara i det egna arbetet med att editera och skapa planeringsformler.

Kom ihåg att de originalformler för Standard och Avancerad som medföljer vid leverans, alltid går att återställa med alternativet Läs in originalformel under Informationsmeny på höger musknapp.

ClosedAllmänna rekommendationer

Formler kan byggas med vanliga SQL-satser och provberäknas här i rutinen. De variabler som går att använda i formler kan ses i fönstret Variabler som tas fram med Visa variabler under Informationsmeny.

Obs! Det är dock inte säkert att en variabel fungerar som det är tänkt i en viss rutin, bara för att formeln den ingår i provberäknats och fungerar i fönstret Variabler, utan detta måste testas genom att provberäkna formeln då t.ex. en lista hämtas i den rutinen.

Om en originalformel ändras och sparas, kommer denna editerade formel att ersättas om originalformeln på nytt läser in och sparas.

För vissa formler är det möjligt att lägga till egna alternativa formler på nya rader, detta bör då nyttjas i första hand istället för att ändra på originalformeln.

Om det på en rad med en alternativ formel senare läses in en originalformel, som sen sparas, kommer originalformeln att ersätta den alternativa formeln.

Alternativ formel på rad 2 för Beräkna årsbudget; exponentiell utjämning (QPY).

För att se om det går att lägga till nya rader eller inte för formler, visas bäst genom att det då finns ett fält för kommentar till höger om formelfältet. Mer avancerade formler kan även först skapas i en textredigerare och sen kopieras och klistras in i formelfältet. Alternativa formler är det bra att dokumentera och beskriva i ett separat dokument, t.ex. i rutin Uppdatera instruktion i Systemvård, så att dessa enkelt kan återställas vid behov.

ClosedSupport

Monitor Support tillämpar löpande debitering för supportärenden rörande alternativa planeringsformler som skapats av användare, samt för supportärenden rörande rutiner vars resultat påverkats av dessa alternativa formler.