Du är här: Tillämpningar i MONITOR > Årsbyte > Redovisning

Redovisning

Här är beskrivet vilka åtgärder som ska göras vid byte av bokföringsår i redovisningen.

Utförande av årsbyte

När det mesta av den sista periodens transaktioner är klara görs följande:

1. Kontrollera att planmässiga avskrivningar i anläggningsregistret är genomförda. Avskrivningarna för sista perioden kan även verkställas efter årsbytet. Se då till att du står i bokslutet då avskrivningarna verkställs (efter årsbytet).
  2. Kontrollera att månadens periodiseringar är frisläppta. Detta görs i rutin Frisläpp periodiseringar.
  3. Se till att du står i det ordinarie året. Öppna rutin Periodhantering och kontrollera även att sista perioden är aktuell redovisningsperiod.
  4. Gå in i rutin Årsbyte. Tryck på knappen Spara så kommer en fråga om årsbyte ska genomföras. Bekräfta genom att svara Ja. Nu startar överföringen till det nya året.
  5. När årsbytet är genomfört öppnas rutinen Verifikationsnummerserier i Systemvård. Fyll i Startkod för första verifikationsnumret i det nya året. Detta görs endast på manuella nummerserier (förvalt sätts startnummer 1). Integrerade nummerserier som är kopplade till faktura- och betalningsjournaler "rullar på" utan omställning av startkod. Dessa kan lämnas orörda.

Efter årsbytet

När årsbytet är genomfört kan det vara bra att kontrollera följande:

Att arbeta med två år parallellt

När det nya året skapats kan man växla tillbaka till föregående år för att lägga till transaktioner och slutföra bokslutet.

Om alla rutiner i MONITOR stängs, så att bara programfönstret är öppet, finns det en menypunkt i Arkiv-menyn som heter Byt bokföringsår... Genom att välja den öppnas ett fönster där man kan skifta mellan det nya året och bokslutsåret.

När man arbetar i bokslutsåret visas texten [Bokslut] i titelraden på alla rutinfönster, som en påminnelse. Byte mellan bokföringsår gäller endast den aktuella användaren som gör bytet.

När bokslutet är klart

När arbetet med bokslutet är färdigt hämtas definitiv IB till det nya året i rutin Ingående balans. Tryck på knappen Hämta IB från föreg. års UB så hämtas alla ingående balanser. Detta kan göras hur många gånger som helst. Se till att du står i ordinarie år då du gör hämtning av ingående balanser.

Obs! Används integration mellan reskontror och redovisning är det viktigt att tänka på att journaler som avser det nya året inte kan skrivas ut och nollställas förrän årsbyte genomförts i redovisningsmodulen.