Du är här: Redovisning > Årsbyte / Periodbyte > Ingående balans > Allmänt om Ingående balans

Allmänt om Ingående balans

Varför denna rutin?

Rutinen Ingående balans används för att manuellt mata in ingående balanser för konton i kontoplanen. Rutinen är främst avsedd att användas när nytt företag installerats i MONITOR.

När systemet har varit i bruk under ett bokföringsår och bokslutsarbete påbörjas, förs ingående balans automatiskt över till det nya året.

De ingående balanserna kan förutom på kontonivå även matas in på undernivåerna kostnadsställe, kostnadsbärare och projekt. För att detta ska kunna göras krävs att aktuellt konto hanterar dessa undernivåer. Detta kan anges för ett konto i rutinen Kontoplan.

Under inmatningens gång visas och uppdateras kontinuerligt summan av de inmatade beloppen. När belopp för samtliga balanskonton registrerats ska således totalsumman vara noll.

För att de ingående balanserna ska bli registrerade är det viktigt att det sparas efter att varje balansbelopp matats in.

Här kan också ingående balanser hämtas från föregående år. Detta kan göras obegränsat antal gånger.

I rutinen Utskrift IB finns möjlighet att göra utskrift av de registrerade ingående balanserna. Där kan även belopp och kvantitet för dessa uppdateras.

Fönsterfunktioner

Läs beskrivningen av fönsterfunktionerna under Fönsterfunktioner i Startboken.