Du är här: Redovisning > Årsbyte / Periodbyte > Översikt

Översikt

Under Årsbyte / Periodbyte i modulen Redovisning finns rutiner som används främst vid årsbyten och bokslut.

Nedan ges en kortfattad beskrivning av samtliga rutiner i ett komplett system, under Årsbyte/Periodbyte i Redovisning.

Periodhantering

I systemet finns möjlighet att ha upp till tre perioder öppna för redovisning samtidigt. Denna rutin används för att göra byte mellan redovisningsperioder. Det går dessutom att ångra ett periodbyte.

Periodbokslut

Här går det att skapa periodbokslut. Periodbokslut är ett simulerat bokslut som kan göras när som helst under bokföringsåret. Det går även att göra bokslut på en tidigare period. Systemet tillåter endast arbete med ett periodbokslut åt gången. Detta innebär att ett tidigare bokslut raderas då ett nytt skapas.

Årsbyte

Här går det att göra årsbyte. Årsbyte görs när samtliga verifikationer registrerats i bokföringsårets sista period. Efter årsbytet kan verifikationer registreras i det nya året samtidigt som bokslutsarbetet fortsätter i det gamla.

Ingående balans

Denna rutin används för att manuellt mata in ingående balanser för konton i kontoplanen. Rutinen är främst avsedd för att användas när nytt företag installerats i MONITOR. När systemet har varit i bruk under ett bokföringsår och bokslutsarbete påbörjas, förs ingående balans automatiskt över till det nya året. De ingående balanserna kan förutom på kontonivå även matas in på undernivåerna kostnadsställe och kostnadsbärare. För att detta ska kunna göras krävs att aktuellt konto hanterar dessa undernivåer.

Omvärdera reskontra

Denna rutin används vid varje årsbokslut för skriva ut listor för värdering av valutakursdifferenser i leverantörs- och kundreskontra. Det går även att välja att skapa en verifikation som dessa valutakursdifferenser bokas på.

Utskrift IB

Här görs utskrift av ingående balans för konton i kontoplanen. Ingående balans förs automatiskt över till det nya året vid bokslut, men kan även manuellt registreras i Ingående balans. Utskrift av IB kan förutom på kontonivå även göras på kostnadsställe och kostnadsbärare.

Utskrift SRU

Här går det att skriva ut SRU-rapport. SRU står för Standardiserat Räkenskaps-Utdrag och ska bifogas företagets deklaration. Rapporten är utformad enligt den deklarationsblankett som skickas till Skatteverket.

Historiska transaktioner

Denna rutin används för att visa information om händelser och aktiviteter som skett i redovisningsmodulen. Den information som visas är tidpunkt för händelsen, vilken data som uppdaterats, vilken rutin det skedde i samt av vilken användare.

Saldokontroll / Felsök

Här går det att kontrollera om felaktiga saldon uppdaterats till redovisningens saldoregister. Om saldon i rapportgeneratorn inte stämmer överens med huvudbokssaldon kan denna rutin användas för att korrigera dessa fel. Felaktiga saldon kan orsakas av någon form att störning vid uppdatering av huvudbok.

Import / Export SIE

Här går det att importera eller exportera data med hjälp av SIE-formatet. För att flytta data görs först en export så att en så kallad SIE-fil skapas. Därefter kan datan, som lagrats t.ex. på hårddisken eller CD, hämtas in i vilket program som helst med SIE-import. För att importera data läser systemet en exporterad SIE-fil, i syfte att hämta upp datan och automatiskt skriva in informationen i databasen.