Du är här: Tillverkning > Artiklar > Beredning > Ställtid

Ställtid

Ange ställtid i den tidsenhet som valts. Ställtid är den operationstid som ej är antalsberoende. Om ställ- och stycktid är noll visas varningar om att tider saknas vid kalkylberäkning och orderregistrering. Ska tiderna vara noll, sätt ett lågt värde som t.ex. 0.000001.

Om tilläggsfunktionen Tidkalkyl är installerad, går det här att göra exakta beräkningar av ställ- och stycktid för varje operation. Tidkalkyl öppnas här med F3 eller via Informationsmenyn under höger musknapp. Läs mer om funktionen under Tidkalkyl.

Det går att ställa in en förvald ställtid (ställkostnad för legooperationer) på produktionsgrupper i rutin Uppdatera produktionsgrupper. Finns en förvald ställtid angiven visas här den ställtiden då produktionsgruppen valts på en ny operationsrad. Det går sedan givetvis att ange en annan ställtid (ställkostnad) än den förvalda.

Legooperationer

För legooperationer markeras denna kolumn i rött. Är den valda produktionsgruppen en legogrupp, anges här eventuell ställkostnad för legooperationen. Det går att använda denna kolumn istället för kolumnen Stycktid för att ange legokostnader som är svårare att ange per styck, t.ex. ytbehandlingar av smådetaljer eller liknande som brukar hanteras batchvis. Valuta på legokostnad går att välja i kolumnen till höger om Stycktid.

Läs även mer om legokostnader på operationer i hjälpen för kolumnen Stycktid.