Du är här: Tillverkning > Avrapportering > Avrapportering lista > Verktygshantering i Avrapportering lista

Verktygshantering i Avrapportering lista

Verktygshantering är en tilläggsfunktion i systemet. I denna rutin går det vid verktygshantering att lägga till, ta bort eller ändra kopplade verktygslistor på en operation i en tillverkningsorder. Verktygen kan läggas upp i listan enligt den ordning de ska användas. Under knappen Verktyg... i avrapporteringsfönstret finns ett Closedfönster för verktygslistor. Finns kopplade verktyg på en operation visas en "brädstapel" (#) på knappen.

Fönstret Uppdatera verktygslista.

Detta fönster motsvarar det fönster som finns under knappen V på operationsrad i Tillägg/ompl. Det går i fönstret skapa nya verktyg genom att först ange ett ledigt verktygsnummer och sedan lägga in benämning och grupp för verktyget. På befintliga verktyg går det inte ändra benämning och grupp.

På verktygen går det ange en beskrivning, antal verktyg samt välja individ (om det är ett individspecifikt verktyg). Längst ut till höger går det se om ett befintligt verktyg är utlånat.

Nyskapade verktyg och ändrade verktyg i verktygslistan sparas med knappen OK. De verktyg som blivit kopplade på ett rapportnummer (operation) kommer att reserveras automatiskt då verktygslistan sparas. Verktygen reserveras från operationens startperiod t.o.m. färdigperiod. Reservationer kan ses i Verktygsfråga.

Vid en avrapportering så uppdateras verktygsstatistiken på Specialverktyg och Mätverktyg med antal cykler. Antal cykler som adderas på verktyget motsvarar antal avrapporterat av artikeln på operationen. För specialverktyg beaktas även Antal detaljer för uträkning av antal cykler.

Obs! Ändringar i verktygslistan på en operation här gäller enbart för den aktuella ordern och inte för den verktygslista som ursprungligen skapades på artikeln i Beredning. Om det redan finns avrapporterat antal på operationen går det inte här ändra befintliga verktyg i listan. De verktygen är då gråmarkerade.