Du är här: Tillverkning > Kalkyler > Efterkalkyl > Kostnadsfaktoralternativ

Kostnadsfaktoralternativ

Under Kostnadsfaktoralternativ går det här, liksom under Pris, att välja mellan Planerat/Avrapporterat och Nuvarande.

Planerat/Avrapporterat

Väljs Planerat/Avrapporterat sker kalkylberäkning med planerade och avrapporterade timkostnader för produktionsgrupperna. Planerade kostnader sätts till ordern vid orderregistreringstillfället. Avrapporterade kostnader sätts till ordern vid avrapporteringstillfället. Det blir inga prisdifferenser om inga förändringar av kostnadsfaktorer har skett mellan orderregistrering och avrapportering.

Nuvarande

Väljs Nuvarande, välj även då om det ska vara Aktuell eller Kommande av kostnadsfaktoralternativet. T.ex. om en efterkalkyl önskas på en order som är körd för 2 år sedan, kan det vara intressant att se vilken tillverkningskostnad som det motsvarar med nuvarande kostnadsfaktorer på produktionsgrupper. Med alternativet Planerat/Avrapporterat för ovanstående exempel, så visar det vad bearbetningskostnaden var för 2 år sedan.

I båda ovanstående fall ska kostnadsfaktoralternativ väljas i fältet Alt. Det alternativ som ska vara förvalt går att välja med parametern Förvalt kostnadsfaktoralternativ (1-7) under Produktionsgrupp i fliken Tillverkning i Systeminställningar. Det finns sammanlagt 7 olika alternativ att välja här för kalkylberäkning.

De olika kostnadsfaktoralternativ som finns.

Varje alternativ består av en kombination av de tre kostnadsfaktorer som går att ange på en produktionsgrupp. Tillämpas undantag kostnadsfaktorer, vilket väljs med parametern Använda undantag kostnadsfaktorer på samma plats i Systeminställningar som ovanstående parameter, så går det att ange två undantag för kostnadsfaktorerna på en produktionsgrupp. På en operation i Beredning går det sedan att välja om ett undantag för kostnadsfaktorer gäller för en viss operation på en artikel. Detta undantag beaktas sedan här vid beräkning av en efterkalkyl på den artikeln.

Ytterligare information om kostnadsfaktorer finns i hjälpen för Uppdatera produktionsgrupper.