Du är här: Tillverkning > Kalkyler > Efterkalkyl selekterad > Fliken Beställning

Fliken Beställning

Då rutinen öppnas visas fliken Beställning. I övre delen väljs bl.a. hur artiklarna ska grupperas och selekteras vid efterkalkylberäkning. Det finns flera grupperings- och selekteringsbegrepp. Vilket grupperingsalternativ som väljs, styr delvis vilka selekteringsalternativ som är valbara dels tillämpningen av Efterkalkyl selekterad.

I nedre delen finns parametrar som styr beräkningarna av efterkalkyl selekterad. Vilken gruppering och vilken listtyp som väljs styr till viss del vilka parametrar som finns i beställningsbilden.

Det går att välja periodformat för listan, utom vid gruppering på Färdigperiod verklig opsummeringsperiod väljs istället.

Det går välja att beräkna med planerad/avrapporterad eller nuvarande av kostnadsfaktorer.

Vid gruppering på Artikelnr eller Ordernr går det att välja om LO-påslag på L- och T-artiklar ska tas med eller inte. Det går då även att välja beloppsredovisning, välja prisalternativ att spara till, välja försäljningspris för täckningsbidrag (vid gruppering på Ordernr gäller det enbart för listtyp Diff).

För ingående material går det att välja hur efterkalkylvärde av material ska beräknas, väljs här Nuvarande går det dessutom att välja prisalternativ för K- och L-artiklar. Det går att välja om MO-påslag på köpartiklar ska tas med eller inte.

Vid gruppering på Artikelnr och med EFK-värde av material satt till Planerat/Avrapporterat går det välja att Efterkalkylera L-artiklar. Det går då även att välja Alternativt pris L-artiklar och Nuvarande pris K-artiklar för beräkningen av de ingående L-artiklarna.

Under Antal order går det att ange gränser för hur många order max eller min som efterkalkylberäkningen ska grundas på och som kan vara användbart då efterkalkylen beräknas på ett snittpris.

Det går att välja antal decimaler som ska visas i listan. Vid gruppering på Ordernr går det välja att visa Efterkalkylerade order och med listtyp Diff även välja om orderbundet inköp ska visas. Vid gruppering på Produktionsgrupp går det välja att visa enbart legogrupper och i det fallet är det även möjligt under Kostnadsfaktorer att välja om LO-påslag på L- och T-artiklar ska tas med eller inte.

Beräkningen sker i samband med att listan med efterkalkyl ska presenteras via antingen Lista på bildskärm eller Skriv ut. Efter att kalkylberäkning skett och informationen presenteras i listan kan både sortering och filtrering av visade värden göras under Redigera på Fönstermenyn eller på knapparna under Fönsterfunktioner. De flesta rubriker i listorna är dessutom klickbara för att underlätta sortering.