Du är här: Tillverkning > Kalkyler > Efterkalkyl selekterad > Prisalternativ

Prisalternativ

Väljs Nuvarande som den pristyp som efterkalkylen ska beräknas på går det att beräkna K- och L-artiklar på en order enligt priser i systemet som gäller vid kalkylberäkningstillfället. T.ex. om en efterkalkyl önskas på en order som är körd för 2 år sedan, kan det vara intressant att se vilken tillverkningskostnad som det motsvarar med nuvarande priser på material. Med alternativet Planerat/Avrapporterat för ovanstående exempel, så visar det vad materialkostnaden var för 2 år sedan.

Prisalternativ K-artiklar

För K-artiklar väljs vilket prisalternativ som ska sättas på köpta artiklar som ingår i efterkalkylen. De alternativ som finns är Snittpris, Leverantörspris, Standardpris, Standardpris kommande, Medel inköpspris, Senaste inköpspris samt olika prislistor.

Prisalternativ L-artiklar

För L-artiklar väljs vilket prisalternativ som ska sättas på lagerförda artiklar som ingår i efterkalkylen. De alternativ som finns är Efterkalkylerat ställpris, Standardpris, Standardpris kommande samt olika prislistor att välja på.

Med prisalternativet Efterkalkylerat snittpris erhålls det efterkalkylerade snittpriset på de ingående L-artiklarna, vilket kan ge ett mer sant värde på efterkalkylen än att använda Standardpris. Framförallt om det ingår en större andel L-artiklar i den artikel som efterkalkyl beställs på. Efterkalkylerat snittpris kan väljas under förutsättning att det priset finns uppdaterat på L-artiklarna. Priset uppdateras i fältet Spara till i denna rutin vid gruppering på Artikelnr.

Ytterligare information om hantering av priser i systemet finns i Startboken under kapitlet Generellt.