Frakthanterare

Här kan du ställa in olika fraktkostnader genom att skapa olika fraktgrupper. En fraktgrupp baseras på val under Typ och Land/Område där olika länder finns, samt EU eller Övriga i kombination med en användargrupp eller gruppen Alla. De användargrupper som du kan välja mellan visas under Användargrupper där även gruppen Alla finns. Om du väljer Alla så kommer frakten att gälla för valt land/område och alla befintliga användargrupper. Generella fraktintervall som inte ska vara kopplade till ett land eller EU skapas mot typen Övriga. En användargrupp kan vara kopplad till flera fraktgrupper, t.ex. kan Företag vara kopplad till både Övriga och Sverige. Om du skapar en fraktgrupp baserad på Övriga och Alla, samt en fraktgrupp baserad på Övriga och Företag så kommer frakten för företagskunder i första hand att styras av fraktgruppen som är baserad på Övriga och Företag. Om inget fraktintervall matchar i fraktgruppen så fortsätter matchningen enligt funktionen Reservalternativ nedan. Notera att Användargrupper måste skapas innan du kan skapa fraktgrupper.

Att skapa fraktgrupper:

1. Klicka på knappen Lägg till .
  2. Under Typ väljer du om det ska vara ett Land, EU eller Övriga.
  3. Under Land/Område väljer du ett land om du valt Land ovan. Under Nya kunder | Länder anger du vilka länder som ingår i EU.
  4. Under Användargrupp väljer du önskad användargrupp.
  5. Spara.

Att koppla fraktegenskaper till fraktgrupp:

1. Klicka på knappen Koppla fraktegenskap på den fraktgrupp som du ska koppla fraktegenskaper till.
  2. Markera den/de fraktegenskaper som du vill att fraktgruppen ska ha tillgång till.
  3. Spara.

Se Fraktegenskaper för mera information.

Att definiera fraktkostnader:

Du kan välja att definiera intervaller för fraktkostnader på antingen vikt, volym eller ordervärde.

Observera att det är möjligt att definiera överlappande intervaller. När fraktkostnaden för en order räknas ut så kan alltså flera definierade fraktkostnader matcha. Webbshopen kommer automatiskt att använda den dyraste frakten baserad på de fraktintervall som är definierade i fraktgruppen.

1. Välj Typ. Följande går att välja: vikt, ordervärde eller volym.
  2. I fältet Pris anger du ett pris.
  3. Ange ett Startvärde och ett Slutvärde för intervallet.
  4. Under Valuta väljer du önskad valuta.
  5. Välj önskad Tjänst i Monitor. Tjänsterna som är valbara här ska vara registrerade i rutinen Artikelregister i Monitor ERP.
  6. Ange en Fraktbeskrivning. Kom ihåg att översätta fraktbeskrivningarna till samtliga språk.
  7. Spara.

Reservalternativ

Här hämtas information från mer generella grupper. Om det inte finns någon fraktgrupp eller fraktintervall inom fraktgruppen som matchar mot aktuell beställning så används funktionen Reservalternativ. Ordningen på hur frakten hämtas då t.ex. enligt nedan om användargruppen är Privatperson och leveranslandet är Sverige:

1. Fraktgrupp Sverige - Privatperson.
  2. Fraktgrupp EU - Privatperson.
  3. Fraktgrupp Övriga - Privatperson.
  4. Fraktgrupp Sverige - Alla.
  5. Fraktgrupp EU - Alla.
  6. Fraktgrupp Övriga - Alla.
  7. Om det inte finns något matchande fraktintervall i någon av fraktgrupperna så blir frakten noll.

Om du har en egendefinierad användargrupp prioriteras den alltid högst.