Du är här: Försäljning > Offert > Registrera offert > Extra radinformation för offertrad

Extra radinformation för offertrad

I nedre delen av fliken Rader finns extra information för varje offertrad.

Konto

Om konto är valt på offertraden visas det här, annars går det även att ange/ändra det i detta fält. Med systemparametern Kontering enbart i Extra radinfo på order, under Order / Offert på fliken Försäljning i Systeminställningar, går det att styra om kontering enbart ska kunna göras här under Extra radinformation eller om det även ska vara möjligt att göra det direkt på offertrad.

Momskod

Förvald momskod på offertrader är den som angivits i offerthuvudet, men det går bra att ange/ändra det här. Det går alltså att ha olika momskoder på offertraderna. Momskoderna ska vara uppdaterade i rutin Momskoder i Systemvård.

Revision

Här går det att välja revision på artikeln som är vald på offertraden. Aktiv revision visas förvalt.

Önskad period

I detta fält finns möjlighet att ange kundens önskade leveransperiod. Detta är ett informationsfält och som endast visas här.

Ursprunglig period

Här visas det ursprungliga leveransdatumet på offertraden när offerten nyregistrerades. Fältet uppdateras endast vid nyregistrering då planerad och ursprunglig leveransperiod alltid är lika. Det finns dock möjlighet att ändra i samband med en omplanering. Vid utskrift av egen leveranssäkerhet i rutin Leveranssäkerhet, finns möjlighet att välja ursprungligt leveransdatum som jämförelse mot verkligt leveransdatum.

Ställprisrad

Denna parameter blir automatiskt markerad om aktuell rad är en ställprisrad. Ställprisrader infogas med automatik direkt efter en artikelrad, om det finns ett ställpris kopplat till artikeln.

Ordertrader som avser ställpris behandlas på ett avvikande sätt vad det gäller statistik. När statistik uppdateras lagras ställpriset till statistiken för den ovanliggande artikeln, men visas specificerat i en separat kolumn i faktureringsloggen.

Det går att koppla flera ställprisrader till en och samma artikel, men då måste parametern Ställprisrad markeras manuellt på den adderade ställprisraden (för att statistiken för båda ställprisraderna ska hamna på artikeln).

Texttyp

Detta fält visas bara på fritextrader (radtyp 4). Det finns sex olika texttyper av fritext som styr på vilka dokument fritext ska skrivas ut:

Kryssruta för att koppla fritextrad

Till höger om fältet Texttyp finns en kryssruta med vilken det går att koppla fritextraden till den artikel som ingår på offertraden ovanför. Detta är en finess som underlättar då en orderrad delutlevereras. T.ex. på en orderrad med 10 st artiklar och en fritextrad kopplad, delutlevereras 5 st artiklar så delutlevereras även fritextraden. Den finns alltså även kvar till en senare delutleverans av orderraden. Fritextraden följer med artikeln hela vägen till fakturaregistret och kan skrivas ut även på fakturan.

Leveransperiod

Detta fält Leveransperiod visas bara på fritextrader (radtyp 4). Här går det då att välja en annan leveransperiod för fritextraden än den som är på offertraden.

Fet

Här kan fet stil väljas på fritextraden.

Kursiv

Här kan kursiv stil väljas på fritextraden.

Understruken

Här kan understruken stil väljas på fritextraden.

Summa

Det totala ordervärdet för samtliga offertrader. Detta fält uppdateras kontinuerligt under offertregistreringen och kan ej ändras. Till vänster om fältet visas även valutakod inom parentes, för den valuta som är vald i offerthuvudet.

TB

Om påslag tillämpas på offert visas här det totala täckningsbidraget (TB) för alla offertrader på offerten.

TG

Täckningsgraden (TG) beräknas här som TB:s andel av offertbeloppet. TG anges i procent.

Saldo

Här visas aktuellt lagersaldo för artikeln på offertraden. Systemparametern Kontroll mot ledtid och saldo för artikel vid orderregistrering måste vara aktiverad för att saldo ska visas.

Knappen Beräkna sped.info

Med knappen Beräkna sped.info. går det att beräkna vikt och volym för offererat antal. En offert måste först vara sparad innan beräkning görs.

Fönstret Beräkna Speditionsinformation.