Du är här: Försäljning > Utleverans > Utskrift speditionsdokument > Kollirader

Kollirader

I mitten på fraktsedeln ska varje kolli anges på rader. Kollirader kan även anges under Kolli på fliken Grunddata, då läggs de uppgifterna in här automatiskt.

Anm. Kolumnerna Kollislag samt Varuslag ligger överlappade på fraktsedeln i fönstret. Detta innebär att om kollislag har en lång text och inget varuslag anges, kommer hela kolumnen för varuslag att utnyttjas av texten för kollislag. Anges däremot en text för varuslag, kommer texten för kollislag att "klippas av" vid skarven mellan kolumnerna.

Gruppera kollirader

Det går att gruppera kolliraderna med knappen Gruppera kollirader och även växla tillbaka med knappen Normala rader. Att gruppera kolliraderna är användbart om det är många kollirader. Raderna grupperas på kollislag, varuslag och enhet på fraktberäkningsmängd. Vikt, volym, flakmeter och antal summeras. Godsmärkning och varunummer visas inte vid gruppering. När raderna är grupperade går det inte heller att editera i raderna.

help0157.gif help0158.gif

Knapparna Gruppera respektive Normala kollirader.

Två normala kollirader.

Samma två rader grupperade.

Godsmärkning/Vagnsnummer

Godsmärkning/Vagnsnummer för separat godsmärkning av varje kolli. Det går att ställa in vilken godsmärkning som ska hämtas förvalt från order med parametern Läs in till Godsmärkning på sped.dok. under Spedition på fliken Försäljning i rutin Systeminställningar.

Kolliantal

I fältet Kolliantal anges kollikvantitet.

Kollislag

I fältet Kollislag väljs kollislag.

Varuslag

I fältet Varuslag väljs varuslag.

Varunummer (transport)

Varunummer eller en varuslagskod kan anges i fönstret av avsändaren och registreras endast efter speciell överenskommelse om utökad service i samband med transportstöd.

Bruttovikt

I fältet Bruttovikt anges bruttovikt. I motsvarande fält under Kolli på fliken Grunddata finns en räknehjälp för att beräkna bruttovikt.

Volym, m3 (om i container/flak: godsvikt)

Fraktberäkningsmängd. Om stuvning sker i container eller på flak anges kollivikt (bruttovikt) som godsvikt. Om sändningen ska prissättas efter annan enhet än bruttovikt ska antal och sort på sådan enhet anges i detta fält av avsändaren. Om den verkliga vikten (bruttovikten) är lägre än den omräknade vikten enligt gällande regler för skrymmande gods ska pallplats, flakmeter eller kubikmeter anges. Detta gäller även för styckprissättning. Följande alternativ finns:

Visa

Under Visa går det välja i en meny att Volym, Flm eller ett annat Alt. ska visas som fraktberäkningsmängd för fältet Volym m3 (om i container/flak: godsvikt).

Om Alt. väljs för detta fält och sen enheten PP väljs i menyn bredvid är det möjligt att reservera utrymme för varan på lastbilen. I det tomma fältet till vänster anges då antal pallplatser i lastutrymme som varan kräver.

Reservera utrymme.