Du är här: Systemvård > Allmänt > Systeminställningar > Spedition

Spedition

Under denna sektion finns inställningar som berör spedition.

Förifyllt emballage på kollirader

Markeras detta val kommer registrerade Kollislag att vara förifyllda på kolliraderna i rutin Utskrift speditionsdokument i Försäljning. Kollislag registreras i rutin Uppdatering artiklar, artikeltyp emballage måste vara vald.

Radera alltid nollkollirader

Denna parameter gör att kollirader utan antal angivet alltid tas bort vid spara i Utskrift speditionsdokument. Förvalt är denna parameter alltid markerad.

Förvalt kollislag

Gäller artikeltyp E (Emballage). Finns inget Kollislag angivet på en E-artikel, kommer det kollislag som anges här förvalt att visas på kollirader för emballageartikel, vid utskrift av speditionsdokument.

Förvalt varuslag

Gäller alla artikeltyper utom E (Emballage). Finns inget Varuslag angivet på en T-, K-, L-, eller F-artikel, kommer det varuslag som anges här förvalt att visas på kollirader för artikel, vid utskrift av speditionsdokument.

Kvittensutskrift för speditionsdokument

Markeras detta val kommer en separat kvittenslista att skrivas ut efter utskrift av sändning i Utskrift speditionsdokument, och som innehåller en förteckning på sändningen som skrevs ut innan. Förteckningen är densamma som även kan skrivas ut i rutin Sändningsförteckning, listtyp Kvittens.

Typ av adresslapp

Här går det att välja skrivare för utskrift av adresslappar i rutin Utskrift speditionsdokument. De alternativ som finns är:

Då en laserskrivare A4 eller A5 är vald för adresslappsutskrift kan den skrivaren läggas upp i rutin Skrivare och sen väljas i fältet Special 2, för berörda användare i rutin Användare. Den skrivaren blir då förvald när de användarna ska skriva ut adresslappar.

Typ av speditionsskrivare

Här väljs om en särskild etikettskrivare ska användas eller ej.

I rutin Utskrift speditionsdokument i modulen Försäljning finns det en knapp Zebra Kontrollpanel. I denna kontrollpanel går det att se information om vilken port och PROM som är vald här samt att det går skriva ut Zebrakonfiguration, inbyggda layouter och SoftPROM.
Om en annan etikettskrivare än den förvalda Zebra STE (PSI) eller om Ingen etikettutskrift är vald, är speditionsdokumenten Bilpaket samt ASG Exact tillgängliga i den rutinen. Inga tilläggstjänster är då valbara på speditionsdokumenten. I Zebra Kontrollpanelen överförs även de nya layouterna från MONITOR till skrivarens minne.

Då en etikettskrivare används för att skriva ut transportetiketter (godsadresslappar) till PostNord, DHL Freight, DSV Road och DB Schenker ska datorn där skrivaren är installerad använda Windows drivrutin "Generic / Text Only".

Varna vid försök att spara utan speditör

Denna parameter styr att en varning visas i Utskrift speditionsdokument om ingen speditör är vald på en ny sändning vid spara. Det går dock att spara en sändning utan speditör.

Status på sändning efter utskrift

Här går det att välja vilken status som ska sättas på en sändning efter utskrift i rutin Utskrift speditionsdokument.

Om rullande nummerserie tillämpas för SIS Fraktsedel eller Företagspaket ska gamla sändningar rensas innan nummerserie tar slut. Systemet kontrollerar detta vid utskrift av speditionsdokument och föreslår rensning om det är < 100 nummer kvar. Har sändningar status 3-8 kommer vid rensning en fråga upp om även dessa sändningar ska rensas. För att slippa få den frågan kan denna systemparameter sättas till 9.

Läs in till Godsavsändarens referens på speditionsdokument

Här går det att välja vad som ska skrivas ut som Godsavsändarens referens på speditionsdokument. Följande alternativ finns:

Läs in till Godsmottagarens referens på speditionsdokument

Här går det att välja vad som ska skrivas ut som Godsmottagarens referens på speditionsdokument. Följande alternativ finns:

Läs in till Godsmärkning på speditionsdokument

Här går det att välja vad som ska skrivas ut som Godsmärkning på speditionsdokument. Följande alternativ finns:

Typ av Godsmärkesgenerering

Här går det att välja hur Godsmärkning ska läsas in på speditionsdokument. Följande alternativ finns:

Läs in till Leveransanvisning på speditionsdokument

Här går det att välja vad som ska skrivas ut som Leveransanvisning på speditionsdokument. Följande alternativ finns:

Emballagehantering av fiktiv artikel på kundorder

Här går det att välja hur emballagehantering för fiktiv artikel på orderrad ska hanteras på kundorder. Det är hantering av radtyp 6 (underartikel fiktiv) det gäller. Följande alternativ finns:

Följande tabell symboliserar hur emballagehanteringen av fiktiva artiklar påverkas av dessa 3 alternativ:

X = skriver ut orderad

Pos

Radtyp

Artikeltyp

1

2

3

1

1

K, T, L

X

X

X

1

1

F

X

X

1

6

K, T, L

X

X

1

6

F

2

1

F

X

X

Paus i sekunder mellan utskrifter till zebraskrivare

Här går det att ställa en paus mellan varje utskrift som skickas till Zebraskrivare, då utskrift av flera etiketter görs vid samma tillfälle. Syftet är att ge en användare tid att riva av varje etikett innan nästa matas ut.

Nivå på kundnummerkontroll i spedition

Här går det att välja om kontroll ska göras att kundnummer blir angivet på en sändning i Utskrift speditionsdokument. Det går att välja att en varning ska visas eller att en spärr av sändning ska göras till dess ett kundnummer är angivet. Förvalt är varning.

Hämta bestämmelseort från

Här går det att välja varifrån bestämmelseort (som skrivs ut på fraktsedel) ska hämtas. Det finns tre alternativ:

I Utskrift kunder samt Utskrift leverantörer finns det en särskild listtyp Spedition där det går att se och uppdatera Bestämmelseort, Pallregistreringsnummer, Leveransdag samt Transporttid. Även det "uträknade" fältet Leveransort finns ifyllt. Det har maskats fram ur leveransadressens rad 4 och rad 5. Det finns med för jämförelse av bestämmelseort och leveransort.

Förvalt inmatningsfält i Utskrift speditionsdokument

Med denna parameter går det att välja i vilket fält markören förvalt är positionerad när rutin Utskrift speditionsdokument öppnas, för att underlätta vid inmatning vid arbete i den rutinen. De fält som finns att välja mellan är:

Förvald typ av informationskälla

Här går det att välja vilken typ av informationskälla som ska vara förvald i rutinen Utskrift speditionsdokument. Förvalt är kundorder. Följande alternativ går att välja:

Gruppera rader på fraktsedel

Här går det att välja om gruppering av kolliraderna på fraktsedel ska ske vid spara. Om det är många kollirader kan det vara bra att kunna gruppera raderna. Gruppering sker på kollislag, varuslag och enhet på fraktberäkningsmängd. Vikt, volym, flakmeter och extra antal summeras per grupp. Eventuella fritextrader berörs inte av denna parameter.

Kollislag att använda

Systemet innehåller en tabell med fördefinierade kollislag som kan användas som komplement till de egna kollislag som kan skapas på emballageartiklar, under fliken Speditionsinfo i Uppdatering artiklar - Försäljning. Med denna parameter går det att bestämma vilka av dessa kollislag som ska finnas som val i fältet Kollislag på fliken Grunddata i Utskrift speditionsdokument. Följande alternativ finns:

Obs! Om egna kollislag ska tillämpas i Utskrift speditionsdokument är det viktigt att de koder som anges för de egna kollislagen stämmer överens med koderna hos speditören. Koderna styr vilka typer av transportfordon som speditören skickar, samt i vissa fall fraktkostnader.

Ändra transport-/utskriftsdatum till dagens datum vid utskrift

Med denna parameter satt skrivs dagens datum ut på SIS-fraktsedels fält för utskriftsdatum.

Spara efter utskrift

Den här parametern påverkar om och hur Utskrift speditionsdokument sparar efter utskrift av speditionsdokument. Att spara efter utskrift sätter om status.

Ny sändning efter EDI-avisering

Markeras denna parameter ställs rutinen Utskrift speditionsdokument automatiskt om för att skapa en ny sändning efter en lyckad EDI avisering.

Rimlighetskontroll kundorder i Utskrift speditionsdokument

Här går det att aktivera en rimlighetskontroll för kundorder i Utskrift speditionsdokument. De kontroller som går att aktivera är:

Utöver ovanstående tre alternativ finns även möjlighet att kombinera dem som 1+2, 1+3, 2+3 eller Alla.

Rimlighetskontroll lagerorder i Utskrift speditionsdokument

Här går det att aktivera en rimlighetskontroll för lagerorder i Utskrift speditionsdokument. De kontroller som går att aktivera är:

Utöver ovanstående tre alternativ finns även möjlighet att kombinera dem som 1+2, 1+3, 2+3 eller Alla.

Rimlighetskontroll följesedel i Utskrift speditionsdokument

Här går det att aktivera en rimlighetskontroll för följesedel i Utskrift speditionsdokument. De kontroller som går att aktivera är:

Utöver ovanstående tre alternativ finns även möjlighet att kombinera dem som 1+2, 1+3, 2+3 eller Alla.

Rimlighetskontroll inköpsorder (retur) i Utskrift speditionsdokument

Här går det att aktivera en rimlighetskontroll för inköpsorder vid retursändningar i Utskrift speditionsdokument. De kontroller som går att aktivera är:

Utöver ovanstående tre alternativ finns även möjlighet att kombinera dem som 1+2, 1+3, 2+3 eller Alla.

Rimlighetskontroll operationslego i Utskrift speditionsdokument

Här går det att aktivera en rimlighetskontroll för operationslego (godset) i Utskrift speditionsdokument. De kontroller som går att aktivera är:

Utöver ovanstående tre alternativ finns även möjlighet att kombinera dem som 1+2, 1+3, 2+3 eller Alla.

Rimlighetskontroll serviceorder i Utskrift speditionsdokument

Här går det att aktivera en rimlighetskontroll för serviceorder (godset) i Utskrift speditionsdokument. De kontroller som går att aktivera är:

Utöver ovanstående tre alternativ finns även möjlighet att kombinera dem som 1+2, 1+3, 2+3 eller Alla.

Använd Pacsoft Online för

Här går det att välja för vilken eller vilken kombination av PostNord (Sverige) tjänster som ska användas med Pacsoft Online.

Använd Unifaun Plus för godssökning

Här går det att välja Unifaun Plus för godssökning i rutin Sändningsförteckning. Funktionen finns endast för Unifaun Online Plus-konton och måste aktiveras via Unifaun Support. Kontakta Unifaun Support under www.unifaun.com för aktivering.

Inställningar för Unifaun Online måste också göras i MONITOR:

Använd Unifaun OnlineConnect skrivaröversättning

Denna systemparameter gör det möjligt att per användare i MONITOR styra vilken skrivare som användas vid export via Unifaun OnlineConnect i rutin Utskrift speditionsdokument. Aktivera parametern för att exportera användarens skrivarnummer som är valt i fältet Sp.etikett i rutin Användare.