Du är här: Inköp > Leverantörsreskontra > Registrera leverantörsfakturor > Knappen Preliminärboka

Knappen Preliminärboka

Är Preliminärbokning av leverantörsfakturor satt, under Leverantörsreskontra på fliken Inköp i Systeminställningar, visas knappen Preliminärboka. Under den knappen går det att kontrollera kontering av preliminärbokning.

Fönstret Konteringsruta visar konteringen på de förvalda preliminärkontona samt ingående momskonto. Med Tab eller Enter går det att lägga till fler rader för ytterligare kontering. Rader kan raderas med hjälp av knappen Radera rad. Knappen Rest/Diff balanserar automatiskt fakturans kontering. Knappen Avbryt används för att avbryta det som gjorts i konteringsrutan utan att spara ändringar. Använd knappen OK för att stänga fönstret när konteringen är klar. Det går även att trycka Enter på en ny rad för att stänga konteringsrutan.

Vid kontering av leverantörsskuld och preliminär leverantörsskuld kan fakturans löpnummer visas i fältet Spec för att ge bättre spårbarhet mellan reskontran och transaktionerna i huvudboken. Detta aktiveras genom att markera Spec på kontot för leverantörsskuld och preliminär leverantörsskuld i Kontoplan.

Om aktuell faktura är en förskottsfaktura används standardkonto för vilande ingående moms. Den vilande ingående momsen bokas bort i samband med betalningen av fakturan. Tillämpning av vilande moms styrs med systemparametern Kontera vilande moms vid registrering av förskottsfaktura.

Bild på Konteringsruta vid preliminärbokning.

Vid Status på fliken Leverantörsfaktura går det sedan att se att fakturan ändrat status till Preliminärbokad. Med knappen Spara under Fönsterfunktioner preliminärbokas fakturan direkt på de preliminära kontona samt ingående momskonto.