Du är här: Inköp > Leverantörsreskontra > Utbetalningsförslag > Parametrar

Parametrar

Betalningssätt

Här väljs för vilket betalningssätt förslaget ska gälla. Om förslaget ska generera verkställande av betalningarna måste betalningssätt vara valt i detta fält. Fältet Kan betalas blir då markerat.

Vid utbetalningar till PlusGirot (FB) finns stöd att skicka betalningar till leverantörer som saknar PlusGiro-nummer men istället har ett Bankgiro-nummer. Betalningen adresseras då istället automatiskt till det Bankgiro-nummer som angivits i Uppdatering leverantörer.

När det gäller utbetalningar till Bankgirot (LB) är det möjligt att skicka betalningar till leverantörer som saknar Bankgiro-nummer men istället har ett PlusGiro-nummer.

Obs! Vid betalningssätten BG/PG ska listan grupperas på Leverantörskod eller Leverantörsnamn sök för att betalningar till samma leverantör ska komma på samma avi. Detta gäller även om parametern Endast kredit med täckning används.

Konto

Här går det att ange vilket konto betalningarna ska bokföras på. Förvalt konto hämtas från tabellen Standardkonton. Detta kan vara användbart när olika konton i kontoplanen används för betalningar, beroende på vilken valuta betalningen registreras i. Om kontot har spec/kvantitet aktiverat och är kopplat mot en valuta visas en varning om valutan på utbetalningen inte överensstämmer med valutan på kontot.

Kan betalas

Om betalningssätt valts görs en markering i detta fält. Utbetalningar kan då verkställas på fliken Lista bildskärm för fakturor markerade som godkända för betalning eller efter utskrift till skrivare. Detta alternativ går att bocka ur om så önskas.

Förmarkerad för betalning

Med denna parameter markerad så är samtliga fakturor (dock inte spärrade) markerade för betalning. Detta alternativ går att bocka ur om så önskas.

Tillåt delbetalning

Med denna parameter markerad öppnas beloppsfältet så att det är möjligt att göra delbetalningar. Det går inte att ange ett högre belopp än restbeloppet.

Betaldatum för BG/PG

För betalningssätten BG (Bankgiro) samt PG (PlusGiro) väljs vilket utbetalningsdatum som fakturorna ska få då betalning verkställs. Förvalt är det dagens datum.

Valutaficka

Vid elektroniska betalningar till PlusGirot (FB/FBU) finns möjlighet att ange om betalning ska dras från PlusGiro-kontots valutaficka SEK eller EUR.

Buntnummer

Här visas nästkommande buntnummer som ska registreras (gäller enbart för betalning via betalningssätten BG/PG/KA). Buntnummer är en automatisk funktion som sätter ett löpnummer för en bunt av betalningar motsvarande varje sammanställning från BG/PG. Buntnummer sätts automatiskt från nummerserie och håller samman betalningar som är verkställda samma betalningsdag. Vid integration till redovisningen erhålls ett separat verifikationsnummer för varje bunt.

Buntnummer är dessutom sökbart i diverse listor och rutiner, t.ex. Utskrift inbet.journal / bokf.order eller Sökning kundreskontra.

Fältet Buntnummer är aktivt enbart om startkod angivits under Nummerserier i Systemvård på raden Buntnummer för utbetalningar.

Text

Vid användning av buntnummer går det att ange en förklaring för den betalning som registreras, t.ex. hänvisning till löpnummer eller referensnummer på sammanställningen från BG/PG. Denna text visas som verifikationstext för verifikatet då den blir bokförd i redovisningen via integration.