Du är här: Startbok i MONITOR > Konfigurering och underhåll > Databasuppkoppling och prestanda > Konfigurering av databasservern

Konfigurering av databasservern

I programmet Sybase Central kan du göra några olika inställningar för att konfigurera och höja prestandan i databasservertjänsten. Programmet installeras med databasservern och återfinns under Alla program - MONITOR Affärssystem - Sybase på Startmenyn.

Sybase Central.

Dubbelklicka i programmet på SQL Anywhere 12 under fliken Plug-ins till höger, så öppnas två nya flikar Servers och Services.

Under fliken Services är en tjänst upplagd med namnet monwin. En grön pil visas före namnet om den är startad och en röd fyrkant visas om den är stoppad.

Tjänsten monwin.

Högerklicka här på monwin. I snabbmenyn som kommer upp finns några alternativ. Tjänsten ska stoppas här med Stop om ändringar ska göras av parametrar.

Snabbmenyn.

Obs! Stoppa inte tjänsten om det finns användare inloggade i MONITOR!

Välj Properties på snabbmenyn för att komma åt inställningarna. Välj sedan fliken Configuration. Här finns ett fält med sökvägen till programfilen för databasservertjänsten. Här finns också en ruta med ett antal parametrar.

Fönster Properties för databasservertjänsten.

I rutan Parameters är ett antal parametrar inlagda på första raden enligt bilden.

Obs! Parametrarna för databasservertjänsten är inlagda på första raden/raderna i rutan, inbördes ordning av parametrarna spelar ingen roll. Sökvägen och parametrar för enskilda företagsdatabaser kan också läggas in på rader efter parametrarna, se nedan.

De olika parametrar som måste finnas inlagda är: -n [Namn på databasserver och databas], -x [Kommunikationslänk], -gd all.

Parameter -ti [Nedkopplingstid av klient vid ingen trafik] finns även inlagd.

Parametern -c [initial cachestorlek] kan läggas in för att reservera en initial cachestorlek om det önskas. Normalt behövs inte den parametern. Databasservern använder som standard en dynamisk cache, dvs. den tar för stunden det primärminne den behöver till cache.

I rutan Parameters går det även att lägga till sökvägen till företagsdatabaser. Sökvägen läggs då in på respektive rader för varje företagsdatabas under första raden med parametrarna. Detta kan du t.ex. tillämpa för att de databaserna ska startas automatiskt med tjänsten monwin, annars startas en företagsdatabas då första användaren loggar in det företaget i MONITOR. Som standard är inga sökvägar till företagsdatabaser angivna.

Läggs sökvägen till för företagsdatabaser här, är det den lokala sökvägen till databasfilen monitor.db som ska anges på raden plus parameter -n och databasnamnet. T.ex.:

c:\monwin\db\001\monitor.db -n FTG_001
c:\monwin\db\002\monitor.db -n FTG_002

En annan tillämpning av sökvägar till företagsdatabaser kan även göras i större system med flera företagsdatabaser i samma system på samma databasserver (dator). Det går då att dela upp hanteringen av databaserna på ytterligare databasservrar (tjänster), som då får skapas på fliken Services.

Namn på tjänster och databasservrar måste vara unika, t.ex. kan första databasservern fortsätta heta "monwin" och nästa får heta "monwin2" eller något annat passande. I rutan Parameters för respektive tjänst namnsätts databasservrarna med parameter -n och sökvägar läggs in till de databaser som ska köras av respektive databasserver.

I det fallet måste även filen Monitor.ini modifieras. Det som ska modifieras i den filen är att parametern "Servername=monwin2" måste läggas till på respektive rad för varje databas under sektionen [Company], som ska ansluta mot den nya tjänsten monwin2. För mer information om modifiering av parametrar i filen Monitor.ini, se avsnittet Konfigurationsfilerna i MONITOR.