Du är här: Systemvård > Allmänt > Systeminställningar > Ekonomi

Ekonomi

Under denna sektion finns inställningar för ekonomi.

Ingår företagsvalutan i EMUs valutaunion?

Denna parameter ska vara aktiverad om företagsvalutan (den valuta som företaget använder) ingår i EMUs valutaunion. Har företaget SEK som företagsvaluta ska denna parameter alltså inte vara satt.

När ett land inom EU (med annan valuta än EUR) beslutat sig för att gå över till EUR ska denna parameter aktiveras, vilket innebär att omräkning mellan olika valutor alltid görs via EUR och alla kursdifferenser försvinner mellan valutor som ingår i valutaunionen.

Sätts denna parameter visas aldrig fältet för omräkningsfaktor då poster i EMU-valuta registreras. Dessutom ska växlingskurs för alla externa valutor i rutin Valuta alltid anges mot EUR.

Utlandsbetalningsformat

I systemet finns stöd för elektronisk utbetalning till utländska leverantörer. Betalningsunderlaget skapas i leverantörsreskontran och skickas elektroniskt till din bank.

Innan betalningsuppgifter registreras på utlandsleverantörer måste här anges vilket utlandsbetalningsformat som används, dvs. vilken bank företaget använder eller PlusGiro.

För att SEPA ska fungera måste Nordea i Finland eller Samlink i Finland väljas.

Utlandsbetalningsformat - återrapportering

Med denna systemparameter väljs vilket utlandsbetalningsformat som ska gå att återrapportera i rutin Återrapportering LB / FB. Följande format går att välja:

Antal momskoder som ska hanteras i systemet

Det går att välja att hantera 4-9 momskoder i systemet. Momskodernas procentsatser anges sedan i rutin Momskoder.

Visa 'Godkänd för F-skatt' på blanketter

Denna parameter styr om frasen Godkänd för F-skatt ska skrivas ut i foten på blanketter som t.ex. fakturor.