Du är här: Inköp > Leverantörsreskontra > Återrapportering LB/FB > Allmänt om Återrapportering LB/FB

Allmänt om Återrapportering LB/FB

Vad görs i denna rutin?

Denna rutin används när betalningsuppdrag för leverantörsfakturor erhållits från Bankgiro/PlusGiro. Återrapportering görs endast för fakturor som betalats elektroniskt med en betalningsfil, via betalningssätten LB, FB, LBU, FBU samt AG. Transaktionslista och betalningsfil skapas i rutin Elektronisk avisering (LB/FB).

På fliken Manuellt går det att göra manuella återrapporteringar utifrån betalningsuppdrag för leverantörsfakturor som erhållits från Bankgiro/PlusGiro.

På fliken Från fil går det att göra återrapporteringar utifrån återredovisningsfiler för leverantörsfakturor som hämtats från Bankgiro/PlusGiro.

Återrapportering måste göras för att fakturor ska uppdateras som betalda i systemet. Rapporteringen sker i form av avprickning i en lista med de fakturor som betalats. För att göra rapporteringen snabbare kan fakturor med ett visst betalningsdatum läsas upp och sedan betalningsmarkeras med en knapptryckning för samtliga inlästa fakturor.

Kontering i samband med betalningsrapportering sköts automatiskt av systemet. Detta görs även vid utlandsbetalningar där valutavinst- eller förluster kan uppstå. Bokföringsunderlag som uppdateras vid rapportering kan skrivas ut i rutin Utskrift utbetalningsjournal / bokf.order.

Återrapportering görs i separata listor för samtliga betalningar LB, FB, LBU, FBU och autogiro AG. Vid rapportering finns betalningsdatum och utbetalt belopp förifyllt på varje enskild faktura, men kan ändras om t.ex. betalning utförts på ett annat datum än fakturans förfallodatum.

Obs! Det är det rapporterade betalningsdatumet som styr på vilken dag fakturan markeras som betald i leverantörsreskontran.

Anm. Återrapportering av fakturor kan stängas av i systemet om så önskas. I detta fall görs ingen återrapportering, utan systemet uppdaterar fakturorna som betalda med automatik på fakturornas förfallodatum. Detta styrs med parametern Återrapportering av LB/FB under Leverantörsreskontra på fliken Inköp i rutin Systeminställningar. Om återrapportering inte används uppdateras dock inget bokföringsunderlag i systemet. Utbetalningarna måste då bokföras med en manuell bokföringsorder i redovisningen.

Återrapportering måste alltid göras på utlandsbetalningar, dvs. fakturor betalda med betalsätt LBU och FBU. Detta oavsett om ovanstående parameter är markerad eller inte. Detsamma gäller för återrapportering av fakturor med autogiro. På utlandsbetalningar anges förutom betalningsdag och belopp även till vilken kurs betalningen gjordes. Även eventuell bankavgift kan anges.

På fliken Från fil går det att återrapportera via fil med det norska Telepay-formatet. Återrapportering går att göra både för inrikes- och utlandsbetalningar.

Under Leverantörsreskontra på fliken Inköp i Systeminställningar går det att ställa in om återrapporterade betalningar ska skrivas ut i samband med att återrapporteringen sparas eller inte.

Vid manuell återrapportering av fakturor kan betalningarna lagras till nästa lediga buntnummer. Buntnumret är ett löpande nummer som räknas upp för varje "bunt" av betalningar som registreras. Varje bunt motsvarar en dags sammanställning av betalningar som erhållits från post/bank. Vid integration till redovisningen skapas automatiskt ett verifikat per buntnummer. Buntnummer kan användas enbart om startkod för detta angivits under Nummerserier i Systemvård.

Integration

Då betalningarna registrerats (sparas), uppdateras leverantörsreskontran. Journal/bokföringsorder för betalningarna skrivs ut i rutin Utskrift utbetalningsjournal / bokf.order. Under Leverantörsreskontra på fliken Inköp i Systeminställningar finns även möjlighet till automatisk utskrift av journal/bokföringsorder då betalningen sparas.

Under Integration på fliken Redovisning i Systeminställningar finns det fyra alternativ parametrar för integration mellan reskontran och redovisningen.

Fönsterfunktioner

Läs beskrivning av fönsterfunktionerna under Fönsterfunktioner i Startboken.

Sida av