Du är här: Tillämpningar i MONITOR > SEPA > Allmänt om SEPA

Allmänt om SEPA

SEPA (Single Euro Payments Area) är ett utbetalningsformat som används i de länder som är anslutna till valutaunionen EMU och använder valutan Euro. För att utbetalningar via formatet SEPA ska fungera i MONITOR behövs anpassning nummer 5 som är kostnadsfri. Dessutom behöver några inställningar i systemet göras.

Under Hjälp | Om… på Fönstermenyn i MONITOR kan du se om anpassningen finns i ditt system. Om anpassningen saknas, kontakta Support på Monitor ERP System AB, så skickar de anpassningen till dig.

Betalningar som sker utanför SEPA-området, t.ex. betalningar som sker i andra valutor än EUR och till banker utanför SEPA-området hanteras också med det utökade formatet enligt ISO 20022 (XML). På så sätt kan alla betalningar ske via betalningssättet FB och i en och samma fil.

Att komma igång med SEPA - förberedelser

Innan du kan börja använda SEPA behöver du göra ett antal inställningar:

Inställningar i EDI-kopplingar

Inställningar i Företagsinformation

Systeminställningar för SEPA

Inställningar i Uppdatering leverantörer

Att använda SEPA

När du gjort de nödvändiga inställningarna så går registrering och betalning av fakturor till på det sätt som är beskrivet i avsnittet Registrering och betalning av fakturor.