Du är här: Systemvård > Allmänt > Systeminställningar > Faktureringsplaner

Faktureringsplaner

Under denna sektion finns inställningar som berör faktureringsplaner.

Hantera faktureringsplaner på offert/kundorder

Med denna parameter går det att "slå på" funktionalitet för faktureringsplaner. Det kommer då att aktiveras en särskild flik för faktureringsplaner i Registrera offert samt Registrera kundorder och annan funktionalitet som används för detta. Förvalt inte aktiverad.

Kontera vilande moms vid fakturering av förskott

Med denna parameter går det att välja om vilande moms ska bokas eller inte vid fakturering av förskott. Förvalt aktiverad.

Automatisk avrundning av belopp i faktureringsplanen

Med denna parameter går det att ange om delfakturornas belopp i faktureringsplanen automatiskt ska avrundas till hela kronor. Förvalt inte aktiverad.

Använd skilda konton för fakturerade och betalda förskott

Med denna parametrar går det att välja om två konton för förskott ska användas (ett konto för fakturerade förskott och ett för betalda förskott). På så sätt går det att få momsrapporten att redovisa omsättningen i samband med betalningen av fakturan om så önskas. Förvalt inte aktiverad.

Det finns tre standardkonton för betalda förskott från kunder (i Sverige, i EU samt övrig export), som ska väljas i Kontoplan / Standardkonton. Dessa konton används även vid avräkning av delfakturor för förskott i samband med fakturering av leveranser.

Kontroll mot obetalda förskott vid fakturering av leverans

Denna parameter är till för att göra användaren uppmärksam om att leveransen görs innan förskott betalats. Förvalt Ingen kontroll.

Notera att om vilande moms tillämpas blir det i så fall felaktig rapportering mot momsrapporten, vilket då får korrigeras manuellt via bokföringsorder.

Automatisk låsning av kundorder med faktureringsplan till terminskurs

Med denna parameter kommer alla fakturor i faktureringsplanen att faktureras till samma kurs, vilket förhindrar att det skapas restbelopp på förskottskontot efter slutförd fakturering. Sådana restbelopp orsakas av att kursändring av den fakturerade valutan sker mellan uppbokning och bortbokning på förskottskontot. Förvalt inte aktiverad.