Du är här: Systemvård > Allmänt > Systeminställningar > Inbetalning

Inbetalning

Under denna sektion finns parametrar som berör inbetalningar.

Grundavgift för bankavgift vid inbetalning

Här går det att ange en förvald grundavgift för bankavgift. Det går även att ange en kundspecifik bankavgift i rutin Uppdatering kunder, som då överstyr denna förvalda bankavgift.

I samband med utländska kundinbetalningar tar ofta banker ut en bankavgift. Vid registrering av inbetalningar i rutin Inbetalningar går det att med knappen Hämta grundavgift hämta denna bankavgift eller en bankavgift angiven på kunden som fylls i automatiskt.

Bankavgift bokförs på samma konto som betalning

Markeras denna parameter bokförs bankavgiften på samma konto som betalningen. Om parametern inte markeras bokförs bankavgiften på standardkontot Balanskonto bankavgifter.

Förvalt betalsätt vid inbetalning

Här går det att välja ett förvalt betalsätt vid inbetalningar i rutin Inbetalningar. Förvalt i systemparametern är BG. Det går dock att välja annat än det förvalda betalsätt i den rutinen.

Direktutskrift av journal/bokf.order vid inbetalning

Här går det att välja om direktutskrift av journal och bokföringsorder ska ske eller ej vid inbetalningar. Det går även välja att en fråga om direktutskrift ska visas, då går det att för varje inbetalning välja om utskriften ska göras. Denna parameter är förvalt aktiverad.

Sökväg till betalningsfilen, BG (BGMax)

Här anges sökväg till mapp avseende filer för inkommande BG-inbetalningar (BGMax) som erhållits från BankGirot. Vid inläsning av fil via rutin Återrapportering från fil / matchning hämtas filer från denna sökväg. Återrapportering från fil används vid inläsning och automatisk avprickning av kundreskontra från fil.

Sökväg till betalningsfilen, PG (Total IN)

Här anges sökväg till mapp avseende filer för inkommande PG-inbetalningar (Total IN) som erhållits från Nordea (PlusGirot). Vid inläsning av fil via rutin Återrapportering från fil / matchning hämtas filer från denna sökväg. Återrapportering från fil används vid inläsning och automatisk avprickning av kundreskontra från fil.

Matchningsregler vid återrapportering från fil

I rutin Återrapportering från fil / matchning går det att göra en automatisk matchning av betalningar i kundreskontran. Här anges vilka begrepp som matchning ska kontrolleras mot. Det finns 5 olika alternativ:

För att matcha med hjälp av BG/PG-nummer krävs att kundens bankgiro- eller PlusGiro-nummer registrerats i kundregistret.

Högsta tillåtna beloppsdifferens för matchning

Vid matchning av betalningar i rutin Återrapportering från fil / matchning går det här att ange vilken beloppsdifferens som ska tolereras för att matchningsresultatet ska godkännas. Beloppet anges i företagsvalutan. Anges t.ex. 0 i beloppsdifferens måste kundreskontrabeloppet och betalt belopp i filen stämma exakt för att automatisk matchning ska ske.

Respittid för kassarabatt vid inbetalning

Här anges den respittid i kalenderdagar som ska gälla om kassarabatt tillämpas. Respittiden används för att underlätta hanteringen vid inbetalningar och återrapportering från fil/matchning när betalningen ska anses vara "fullbetald" och hantera restbeloppet som kassarabatt och sätta restbelopp = 0. T.ex. kan ett betalningsvillkor se ut på detta sätt med en kassarabatt:

Betalningsvillkor 14 dagar -2%, 30 dagar netto

Detta innebär att med ovanstående villkor får 2 % dras av på fakturabeloppet vid betalningen, om betalning sker inom 14 dagar. I annat fall gäller full betalning inom 30 dagar.

Kassarabatt (i %) och antal dagar kassarabatten gäller anges på fliken Betalningsvillkor i rutinen Villkor.