Du är här: Systemvård > Tabeller > Sannolikhetskoder > Allmänt om Sannolikhetskoder

Allmänt om Sannolikhetskoder

Varför denna rutin?

I detta fönster registreras sannolikhetskoder som kan användas för att rangordna offerter, men även för att sätta ett tänkt utfall av olika offerter i procent som används i behovsplaneringen. I samband med offertregistrering går det att ange en sannolikhetskod på en offert. Registrering av offert sker i rutin Registrera offert i Försäljningsmodulen. I rutin Offertförteckning och Offert statistik går det även att selektera och sortera på dessa sannolikhetskoder. I rutinen Offertförteckning går det att se hur denna sannolikhet påverkar offertstockens värde.

Sannolikhetskoderna kan användas i informativt syfte, att spegla hur pass "het" en offert är i avseende om kunden ska godta offerten. De kan även användas för selektering i listor. En mer avancerad tillämpning av sannolikhetskoder är att sätta ett tänkt utfall av offerter i procent. Dessa offerter kan sedan tas med i behovsplanering.

Exempel på rangordning av offerter

Nedanstående är bara ett exempel som visar hur det går att namnge sannolikhetskoder för att rangordna offerter i informativt syfte. I det här fallet i 6 steg utöver sannolikhet 0 som är för vilande offert. Till varje sannolikhetskod går det även att sätta en procentsats om simulering/behovsplanering på offerter ska tillämpas:

Behovsplanering av offerter

Det går att använda sannolikhetskoder med en procentsats för att ange ett tänkt utfall av en offert i procent. Detta är avsett för de som önskar att behovsplanera även offerter. Då beräknas utfallet av de offerterna i behovsplaneringen av den sannolikhetskod med procentsats som valts på respektive offert.

I samband med offertregistreringen går det att markera att offerten ska tas med vid simulering/behovsplanering.

Behovsplanering på offerter väljs sedan i rutin Behovsberäkning och i Nettobehovskörning.

Antag att fyra offerter registreras på samma artikel. Offert A har 100 i antal och sannolikhet 70%, offert B har 200 i antal och sannolikhet 40%, offert C har 150 i antal och sannolikhet 50%, samt offert D har 300 i antal och sannolikhet 40%.

Behovsberäkningen kalkylerar då inte på det verkliga antalet (750 st totalt) på offerterna, utan använder procentsatsen på sannolikhetskoden som en faktor. Så här blir det då för de fyra offerterna A-D:

100 x 0,7 + 200 x 0,4 + 150 x 0,5 + 300 x 0,4 = 345

Det är alltså rimligt att anta att för 345, av 750 totalt antal offererade av artikeln, kommer det sannolikt att genereras skarpa orderrader. Därmed reserverar behovsberäkningen dessa 345 artiklar i lagret.

Fönsterfunktioner

Läs beskrivning av fönsterfunktionerna under Fönsterfunktioner i Startboken.

Sida av