Du är här: Tillverkning > Artiklar > Uppdatering konfigurationsgrupper > Tillägg

Tillägg

Under kolumnen T (Tillägg) går det att i ett Closedfönster via knappen T addera tillägg av artiklar till ett valalternativ (artikel).

Fönster för att lägga in tillägg till valalternativ.

Överst i fönstret visas för vilken artikel tilläggsfönstret gäller.

I fältet Artikelnr. väljs vilken artikel som är tillägg. Benämning och Typ av artikel visas till höger. I fältet Kvant. anges den kvantitet som gäller för tillägget.

I fältet Huvudartikel går det att koppla ett tillägg till en ingående T-artikel (som huvudartikel) i materiallistan på grundberedningen. Tillägget läggs då in i materiallistan på den ingående T-artikeln. Är fältet tomt läggs tillägget in i materiallistan på den högsta nivån i grundberedningen.

I fältet T. op. anges till vilken operation i grundberedningen tillägget ska gå.

Med knapparna nere till höger i fönstret går det att infoga, lägga till eller ta bort rader med artiklar.

Anm. Tillämpas huvudartikel på tillägg bör även artikeln med grundberedningen vara låst till konfigurationsgruppen i fältet Artikelnr. (låst till). Det går då bara i fältet Huvudartikel att välja en T-artikel som finns med i materiallistan i grundberedningen.

Att tänka på hur tillägg påverkar kalkylering

Syftet med tillägg är i första hand att olika Huvudartiklar behöver användas på raderna med valalternativ till valgrupp. Om inte olika huvudartiklar behöver användas är fiktiv artikel att föredra före tillägg.

Används tillägg så påverkar det kalkyleringen. En kalkyl på en totalt konfigurerad artikel blir inte lika med summan av de olika delkalkylerna för den konfigurationen. TB och TG i konfigurationsfönstret ger inte samma information som totalkalkylen.

För att kompensera för den skillnaden ska artiklarna som finns i tillägg även läggas till i stycklistan på den valda artikeln i Beredning, med villkor t.ex. Variantkod och en kod, t.ex. ett "K" för kalkylering. Kalkylera med det villkoret och summan av delkalkylerna blir lika med totalkalkylen för en viss konfiguration. Nackdelen är att tilläggsrader behöver uppdateras på två ställen.

Om det är ointressant att se summan av delkalkylerna (summa standardpriser) i konfigurationsfönstret, då finns det ingen "kalkylfälla" med att använda Tillägg. T.ex. om systemparametern Kalkylberäkning på offert/kundorderrad är markerad, under Produktkonfigurator på fliken System i Systeminställningar, så kalkyleras automatiskt hela konfigurationen på varje orderrad. TB och TG i konfigurationsfönstret ger dock skillnad mot totalkalkylen.